keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Intézményeket vonnak össze

Zalaegerszeg címer
Hírek

Intézményeket vonnak össze

2007 július 08 - vasárnap
Kulturális és közművelődési intézmények összevonásáról, szerkezeti átalakításáról döntött legutóbbi ülésén az egerszegi közgyűlés. A megyei önkormányzattal közösen, 2004-ben alapított Griff Bábszínház a szakmai és művészeti önállóságát megtartva, gazdaságilag beolvad a Hevesi Sándor Színházba.

A bábszínház előadásai eddig a Gönczi ÁMK kamaratermében kerültek bemutatásra, 2008. január elsejétől a kőszínház házi színpada ad otthont a bemutatásra váró daraboknak. A gazdasági összevonást kevésbé kifogásolták a képviselők, szakmai ellenvetések azonban felmerültek. Garamvölgyi György (SZÖZEG) aki a bábszínház alapításában is részt vett a Magyar Bábművészeti Szövetség elnökének levelét tolmácsolta. Lengyel Pál szerint a kőszínház nem felel meg a bábszínházi feladatoknak. Gyutai Csaba alpolgármester szerint a két intézmény egy épületben történő működtetésével egységes ifjúsági programot lehet megvalósítani az egész megyére kiterjedően 3 éves kortól 18 éves korig. A város közgyűlése a Griff Bábszínház működéséhez szükséges átalakítások költségét 3,6 millió forintban határozta meg, melynek 50 százalékát viseli, a másik felét, pedig a megyei önkormányzat.

Döntés született arról, hogy a Gönczi ÁMK és Közép-európai Kulturális Intézet, illetve a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem 2007. augusztus 31.- hatállyal, mint önálló jogi személy megszűnik, és új intézményként létrejön a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ. Az intézmény vezetésével 2008. augusztus 15-ig Dezsőné Kondor Anitát bízta meg a közgyűlés. A Keresztury ÁMK a jövő évben -a megyei önkormányzattal történő megegyezés szerint – ellátna megyei művelődési, kulturális feladatokat, ugyanis a megyei önkormányzat az MMIK megszűnéséről döntött legutóbbi ülésén. Mindez a megyei művelődési rendszer továbbélését jelentheti. A vita során a polgári frakció nevében dr. Tóth László frakcióvezető a kormányzati elvonásokkal, a szükségszerű takarékossággal, a párhuzamos tevékenységek, kiküszöbölésével magyarázta az intézményi összevonás szükségességét.

Devecserné Óvári Ibolya (MSZP) frakcióvezető hiányolta a háttérszámításokat és azt, hogy nem derül ki, mennyi megtakarítást jelent az átszervezés a városnak. Az összevonással a szocialista frakció nem értett egyet, ezért, mint a képviselőcsoport vezetője jelezte, nem vettek részt a szavazásban. Kiss Ferenc (MSZP) javasolta, hogy Dezsőné Kondor Anita mellett legyen alternatíva. Szerinte Garamvölgyi Györgyöt, a Gönczi ÁMK igazgatóját kellene megbízni, a feladattal. A szavazás Dezsőné Kondor Anitát erősítette meg.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatóján dr. Gyimesi Endre polgármester a zárt ülésen hozott döntésekről számolt be. Az andráshidai repülőtér üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázaton ketten vettek részt, a Beszerzési Testület az egyik ajánlatot érvénytelennek nyilvánította. Az üzemeltetés jogát 2013. december 31.-ig a Be-Szi-Top Légiszolgáltató Kft., nyerte el. A diákétkeztetés ellátására kiírt közbeszerzési eljáráson a Zalagast Kft., nyert, a közétkeztetési pályázat öt évre szól. A társaság különleges étkeztetést is biztosít, például betegségben szenvedő (lisztérzékeny, cukorbeteg) gyermekeknek.

Döntés született arról is, hogy az északi ipari zóna területén kisvállalkozói ipari övezet kerül kialakításra. A polgármester beszámolt még a Deák téri rekonstrukcióval érintett ingatlanok értékesítéséről. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: