keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Intézményi fejlesztések

Zalaegerszeg címer
Hírek

Intézményi fejlesztések

2006 augusztus 14 - hétfő
A várost vezető koalíció 2002-ben elhatározta, hogy kiemelt célként kezeli a városi intézmények felújítását: az oktatási és kulturális, valamint egészségügyi intézményeket, ez utóbbinál azokat, melyeknek oktatási funkciója is van. Augusztus elején a két alpolgármester, Tombi Lajos és Gyutai Csaba a sajtó képviselőinek jelenlétében ellátogattak a felújítási munkák helyszíneire. Ebben az évben 275 millió forint önkormányzati és 12 millió egyéb pályázati forrás állt rendelkezésre. Ha pedig a ciklus egészét tekintjük, közel 2 milliárd forint jutott az intézmények felújítására. A legfontosabb munkákról Gyutai Csaba számolt be.

– Hároméves program indult a bölcsődék felújítására, most a második évben tartunk. Az elsőben a Napsugár Úti Bölcsőde első üteme fejeződött be, idén pedig a második. Ezzel ez az intézmény teljes felújítása megtörtént. Megvalósul a Petőfi Úti Bölcsőde teljes rekonstrukciója is: a foglalkoztatószobák, kiegészítő helyiségek és egyéb csoportszobák szépülnek meg. Jövőre fejeződik be az Űrhajós Utcai Óvoda felújítási programja. Az óvodák esetében elsősorban a csoportszobák felújítását tartottuk fontosnak, ezen túl az energiatakarékosságot szolgáló, beruházásokat. Ezeket a jövőben is folytatni szeretnénk. Örülök annak, hogy a Tündérkert program szinte körbe ért: nincs olyan óvoda, amelynek külső udvarán egy jelentősebb felújítást ne végeztünk volna el. Arra készülünk a következő ciklusban, hogy ez a program is folytatódjék, és a belső játszóterek megújítására is sor kerüljön. Jó minőségű játékok kerüljenek a gyerekek kezébe, ezért egyébként sokat tesznek az intézmények és a szülők is.

Az általános iskolák esetében is folyamatos volt a rekonstrukciós munka a ciklus során. Nyílászáró-cserék, fűtéskorszerűsítés és  tetőszigetelés volt folyamatosan napirenden. Az elmúlt években olyan beruházásokra is sor kerülhetett, ami nem általános a magyar oktatási rendszerben. A Landorhegyi-iskolában műfüves pálya épült, és azt szeretnék, ha a következő években minden iskolának az udvaron lévő pályája megújulhatna. Erre a feladatra a program kidolgozása már folyamatban van. Megvizsgáljuk, hogy az iskola pedagógiai programjához mi illeszkedik jobban: ahol szükséges, ott műfüves pályát valósítunk meg, máshol az egyéb burkolatú pályák felújítását szeretnénk elvégezni.

Valamennyi középiskolában történtek felújítások. Nagy volumenű fejlesztéseket is tervezünk, hiszen készen van a terve a Báthory Szakképző, valamint a Ganz-Munkácsy Szakközépiskola tornatermének felújítására. Ezek olyan beruházások lennének, melyekhez, ha lehet külső forrásokat szerezni, érdemes belevágni. Az előkészítő munkálatokat mindenesetre elvégeztük. Fontos, hogy legyenek előtervek, hiszen ha pályázati lehetőségek adódnak, azonnal lehet lépni.
Érdemes megemlíteni, hogy az idén lezárható az „egy orvos, egy rendelő” program. Ez azt jelenti, hogy a városban az orvosi rendelők minőségileg magasabb színvonalon szolgálják ki a betegeket. A további minőségi fejlesztés a cél a zalaegerszegi intézményrendszer egészében. (Zala-Lap Kft.)

Kapcsolódó írások:

Tartalom megosztása: