keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ipartörténeti különlegességek

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ipartörténeti különlegességek

2005 augusztus 02 - kedd
Új ipartörténeti különlegességekkel bővült a Magyar Olajipari Múzeum. A monumentális darabok segítségével az olajipar közel- és régmúltjába is bepillantást nyerhetnek a látogatók. Emellett az érdeklődők megismerhetik a hungarikumnak számító türelemüvegek legrégibb darabját is. Az alkalmat kihasználva egy támogatói táblát is elhelyeztek a múzeum bejáratánál, melyen emléket állítanak a MOL Rt. példaértékű segítségnyújtásának.

Az emléktáblát a Mol Rt. kommunikációs igazgatója, dr. Kántor Sándor leplezte le, aki kiemelte a múzeum iparágbeli jelentőségét, s egyben háláját fejezte ki, hiszen a zalaegerszegi gyűjtemény jól bemutatja a Kárpát-medence olajbányászatának tárgyi emlékeit. A múzeumban újonnan avatott három kiállítási darab igazi technikatörténeti kuriózumnak számít, melyekkel tovább bővült a múzeum olajbányászat-technikai parkja.

A bejáratnál elhelyezett folyékony szén-dioxid tárolására szolgáló tartályt a Linde-gáz Magyarország Rt. ajánlotta fel a múzeumnak. A városi gáznyomásszabályozót dr. Vasanits Dezső, a Fővárosi Gázművek Rt. elnök-igazgatója avatta fel, míg a múzeum végében elhelyezett bauxitbányászatban használt fúrótornyot a Bakonyi Bauxitbánya Kft. igazgatója, dr. Fazekas János ajánlotta és avatta fel.
Nem csak a kültéri kiállítás bővült. A múzeum épületében a kőzetgyűjtemények mellett kaptak helyet a türelemüvegek, melyekről Benke István bányászmérnök, technikatörténész árult el érdekességeket. A vizsgálatok ugyanis azt bizonyítják, hogy ezek a tárgyi emlékek igazi hungarikumok, selmecbányai alkotók munkái, melyek között megtalálható a legkisebb és Európa legrégibb darabja is. Ez a türelemüveg 1737-ben készült, majd egy képeslapon találkoztak vele a muzeológusok.

Ekkor kezdték el ezeknek a tárgyaknak a felkutatását országszerte. Számos darab került elő a múzeumok poros pincéiből. A türelemüvegek egyik különlegessége az, hogy az adott kor vallási öltözködési és bányatechnológiai sajátosságait is magukon hordozzák. A több szintes, aprólékos munkát igénylő alkotások nevükkel ellentétben nem türelmet, művészi érzéket is igényeltek.

Tartalom megosztása: