keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Irány az okmányiroda

Zalaegerszeg címer
Hírek

Irány az okmányiroda

2004 szeptember 16 - csütörtök
A 2000. november 1-je előtt kiadott vállalkozói igazolványok kötelező cseréjéből adódóan az elmúlt esztendőben különösen nagy forgalom jellemezte a zalaegerszegi okmányirodát. A határidő február 15-ével lejár, kevesebb mint egy hónapjuk maradt a vállalkozóknak a törvényben előírt kötelezettségük teljesítésére. Aki ezen időpontig nem cseréli le igazolványát, nem folytathatja tovább vállalkozói tevékenységét.

– Mint ismeretes, előzetesen 2002. június 30-a volt a határideje a 2000. november 1-je előtt kiadott vállalkozói igazolványok cseréjének. Mivel ezen időpontig csak kevesen tettek eleget kötelezettségüknek, a törvényalkotó 2003. február 15-éig meghosszabbította a határidőt. A zalaegerszegi okmányirodában 2177 vállalkozót regisztráltunk az elmúlt év végéig. Ennek ellenére úgy gondoljuk, még mindig sokan vannak, akik nem kérték igazolványuk cseréjét – mondja Bodáné Szántner Csilla, a zalaegerszegi okmányiroda vezetője. – Egyelőre nincsenek pontos adataink arra vonatkozóan, hány vállalkozó tevékenykedik Zalaegerszegen és vonzáskörzetében. A mostani kötelező regisztráció éppen azt a célt szolgálja, hogy felmérjük a vállalkozói kört. 
A több ezer új vállalkozói igazolvány elkészítése bizony nagyon sok munkát adott számunkra. A korábbi évekhez viszonyítva megháromszorozódott ügyforgalmunk. Négy kollégát foglalkoztatunk a területen, ám még így is előfordult, hogy összetorlódtak a feldolgozatlan anyagok. Hónapok teltek el, míg ki tudtuk adni az igazolványokat. Mostanra sikerült utolérnünk magunkat. Nincsen hátralékunk, tudjuk tartani a harmincnapos határidőt. 
A vállalkozói igazolványok kötelező cseréjének kifutásával sem mérséklődnek az okmányirodák feladatai. A személyi igazolványok ügyintézése, valamint az állandóan sok munkát adó közlekedésigazgatási feladatok mellett január 1-jétől az EVA, illetve az új jogosítványok jelentenek pluszfeladatot számukra. 
– A vállalkozók január 1-jétől újabb feladatot adtak számunkra. Azok, akik az egyszerűsített vállalkozói adó szerinti adózást választották ettől az évtől, új adószámot kapnak. Ennek megfelelően a már lecserélt vállalkozói igazolványokat újra bekérjük és cseréljük. A napokban megkapjuk az adóhivataltól az EVA-sok adatait. Számukra, térítésmentesen új igazolványt gyártunk. 
Bízunk benne, hogy ezzel visszatér az élet a normál kerékvágásba a vállalkozókat illetően, s talán egy főt át is tudunk csoportosítani más okmányirodai feladatkörre. 2003. január 1-jétől várhatóan megnövekednek teendőink a vezetői engedélyek kiadásával kapcsolatban. 2002. december 31-e volt a véghatárideje annak a rendelkezésnek, melynek értelmében a háziorvosok meghosszabbíthatták a lejárt jogosítványt. Csak abban az esetben fordultak hozzánk hosszabbítási kérelemmel az ügyfelek, ha nem volt már elegendő hely vezetői engedélyükben az orvosi pecséthez. Mostantól azonban akkor sem hosszabbíthatja meg a háziorvos a jogosítványt, ha biztosított a hely a pecsét számára. Minden lejárt vezetői engedélyt le kell cserélni!
A csere az okmányirodában történik. Kártyaalapú vezetői engedélyt adunk ki, amely egyben személyazonosításra is alkalmas. A vezetésre való érvényességtől függetlenül tíz évig személyi igazolványként funkcionál a jogosítvány.
– Mit kell magával vinnie az állampolgárnak lejárt vezetői engedélye cseréjéhez?
– Továbbra is szükség van az alkalmasságot igazoló orvosi papírokra. Emellett magával kell hoznia az ügyfélnek lejárt igazolványát, illetve 4000 forint értékű illetékbélyeget. Változás lépett életbe az illeték területén is. Korábban mindenkinek egységesen 4000 forintot kellett fizetnie, függetlenül attól, hány évre hosszabbítottuk meg vezetői engedélyt. Mostantól 70 év felett, illetve egyéves érvényességi idő esetén csupán 1500 forintos illetékbélyeget kell vásárolni a hosszabbításhoz. Fényképet nem kell hozni a cseréhez, azt az okmányirodában készítjük. 
– Változás várható az évben az útlevél-ügyintézéssel kapcsolatban is. A forgalomnövekedés pedig már most jól érzékelhető. Úgy hírlik, Zala megyében nem lehet útlevélkérő lapot vásárolni.
– Bizony. Információink szerint 2003 első felében másfélmillió ember útlevele jár le. Már az elmúlt hetekben sokan kerestek fel bennünket útlevelük meghosszabbítása ügyében. Emiatt volt szükség az ügyintézés menetének megváltoztatására. Az eddigiek során csupán közvetítők voltunk az útlevéligénylők és a Belügyminisztérium Központi Hivatala között. Hozzánk hozták az állampolgárok a kitöltött igénylőlapot, a fényképpel és az illetékbélyeggel, majd mi postáztuk azokat Budapestre. A továbbiakban is a BM-ben állítják ki az okmányokat, ám március 1-jétől az okmányirodák is belépnek az adatrögzítésbe. Csakúgy, mint a személyi igazolvány, vagy a vezetői engedély esetében, itt helyben rögzítjük az adatokat és fényképezünk, majd postán kapja meg az ügyfél Budapesten kiállított okmányát. 
– Változnak az illetékek is az útlevél ügyintézéshez kapcsolódóan? 
– Nem. Továbbra is 4-6 ezer forintba kerül az útlevél meghosszabbítása. Annyi a változás csupán, hogy a sürgősségi útlevélkérelmet mostantól nem kell indokolni. Dupla illeték megfizetése esetén, mindenféle indok nélkül kérhető a közigazgatási hivatalon keresztül az öt munkanapon belül történő útlevél-ügyintézés. 
A sok-sok intéznivalóból következik, hogy a zalaegerszegi okmányirodában mindig nagy a forgalom. A nyár folyamán megnövelték az ügyfélteret, a nagyobb helyiségben kényelmesebben várakozhatnak az állampolgárok készülő papírjaikra. Ugyancsak az ügyfelek kényelme érdekében polgári szolgálatos katonát alkalmaz az önkormányzat, aki reggel fél nyolckor kinyitja az ügyféltér ajtaját, így nem kell az épület előtt, hidegben, esőben várakozniuk az ügyfeleknek.

Tartalom megosztása: