keresés a weboldalon

Irodaházat és szobrot avattak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Irodaházat és szobrot avattak

2006 december 27 - szerda
A közelmúltban ünnepélyesen avatták fel tulajdonosai az Ady utca 2. szám alatti felújított és átépített irodaházat, melynek földszinti auláját Farkas Ferenc Finálé című szobra díszíti.

Az épület Zalaegerszeg oktatási intézményeként létesült Kolbenheyer Ferenc terve alapján, és Brenner József építési vállalkozó kivitelezésében 1874 szeptembere és 1875 októbere között – közölte az avatóünnepségen Megyeri Anna muzeológus. Felépítését Zalaegerszeg városa határozta el, hogy megfeleljen a megyeszékhelyjelleg követelményeinek. Előbb polgári fiúiskolaként, majd közép- és felsőfokú kereskedelmi iskolaként is működött. 1958-tól a Dózsa György Általános Iskolának, a nyolcvanas évek közepétől pedig néhány évre a Munkácsy szakmunkásképző iskola diákjainak adott helyet.

A város középfokú oktatási intézményeinek átszervezése következtében üressé váló épületet az önkormányzattól 1997-ben vásárolta meg legnagyobb részben a WH Consulting Kft., kisebb részben dr. Fendrik Gyula és dr. Bárdos László ügyvédi irodája, később tulajdonrészt szerzett az AOD Kft. A tulajdonosok a terveztetést és az építési engedélyezési eljárást követően 2004-ben kezdték meg az átépítési és felújítási munkákat, melyek közel egy évig tartottak. Ennek következtében a 960 négyzetméter alapterületű eredeti épületből 1700 négyzetméteres korszerű irodaház lett, amely külső formájában megtartotta eredeti arculatát.

Minderre dr. Gyimesi Endre polgármester is kitért avatóbeszédében. Hangsúlyozta, igazi lokálpatrióták vásárolták meg az épületet, akik helyreállításánál arra törekedtek, hogy óvják, vigyázzák a város építészeti örökségét. A tulajdonosok, mint a város művészeti, sport és kulturális élet támogatói, a földszinti fogadótérben felállították Farkas Ferenc szobrászművész Finálé című bronzszobrát, melyet dr. Gyimesi Endre leplezett le az avatóünnepség zárásaként. (Zala-Lap Kft., A. L.)

Tartalom megosztása: