keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Írtsuk a parlagfüvet!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Írtsuk a parlagfüvet!

2005 június 13 - hétfő
Az esőzések hatására gyorsult a parlagfű növekedése, a pollenszórás is megkezdődött, így most kell ismét kaszálni a parlagfüvet. A pollenjelentésekből kiderül, hogy az idén a megszokottnál több mint egy hónappal korábban virágzik a gyomnövény Zalaegerszeg környékén is, amelyet általában csak június végén kezdenek el írtani, amikor már elég magasra megnőtt, de még nem virágzik. Ha addig a telektulajdonosok nem gondoskodnak területük mentesítéséről, akkor augusztus végéig sok ember életét megkeserítő virágporával telik meg a levegő.

A növényvédelmi törvény és a földművelésügyi tárca egyik rendelete előírja, hogy a telektulajdonosok – az önkormányzatok, a hétvégi kertek gazdái éppen úgy, mint a mezőgazdasági vagy a használaton kívüli földek tulajdonosai – kötelesek hatékonyan védekezni a gyomnövények ellen.

– A legújabb növényvédelmi törvény június 15-én lép hatályba, amelynek értelmében június 30-ig a magánterületek, zártkertek tulajdonosainak gyomtalanítani kell környezetüket. Amennyiben ezt nem teszik meg, a város önkormányzata felszólítja őket az írtásra. Az esetek 90 százalékában teljesítik a kötelezettséget, ám ha mégsem pénzbüntetéssel szankcionál a város vezetése.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a tereket, parkokat, belterületeket, a Gébárti-tó valamint az új építkezések, utak környékét tisztíttatja meg a káros növényzettől, mivel a megbolygatott föld könnyedén befogadja a pollent. Hasonlóan a tavalyihoz, idén is 3 millió forinttal támogatja az önkormányzat a parlagfű írtását. A mentesítést a Városgazdálkodási Kft. valamint a Kontakt Human Kht. végzi – fejtette ki dr. Ribiczey Pál, alpolgármester, és hozzátette: háromféle módon, azaz egyszeri vagy többszöri kaszálással, adott területen engedélyezve vegyszeres módszerrel, esetenként égetéssel hajtják végre a gyomírtást. Alapvető fontosságú, hogy vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol az emberek és főként gyerekek semmi módon nem veszélyeztetettek. Egyebek mellett játszóterek, homokozók kezelése tilos. Lehetséges veszélyeknek kitett területet a permetezést követően a permetlé beszáradásáig őrizni kell.

A telektulajdonosok feladata tehát, hogy ellenőrizzék, van-e parlagfű a környezetükben. Aki úgy érzi, hogy nem tud elbánni a növényzettel, segítséget kérhet a települési önkormányzattól, hogy végeztesse el a gyomtalanítást.

Tartalom megosztása: