keresés a weboldalon

Ismét játsszák a Tragédiát

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ismét játsszák a Tragédiát

2004 szeptember 03 - péntek
A nyári szünet után az elmúlt kedden olvasópróbával kezdődött meg a munka a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban. Az azt megelőző napon évadnyitó társulati ülést tartottak, amelyen egyebek között a 2004-2005-ös évad bemutatóiról esett szó.

A jó hangulatú megbeszélésen Stefán Gábor igazgató először a direktorként megélt hét évet értékelte. Mint mondta, ezen időszak alatt 72 darabot vitt színre a társulat, előadásaikat közel 900 ezer néző tekintette meg. Új programokat is indítottak, a Falujárást, az Író rendez elnevezésű valamint a kamaraszínházi sorozatot, bevezették a tánc- és operettbérletet, beavató színházi és német nyelvű előadásokat tartottak. Részt vettek országos színházi és kamaraszínházi fesztiválokon; és hogy az eltelt évek alatt színvonalas munkát végeztek, azt számos díj és elismerés jelzi.
Stefán Gábor a 2004-2005-ös évad terveinek ismertetésével folytatta. Évadnyitó előadásként Ruszt József rendezésében Madách Imre: Az ember tragédiája című művét mutatják be október 8-án a nagyszínpadon. Ezt követi október 22-én Peter Schaffer: Komédia a sötétben című vígjátéka, amit Balázsovits Lajos visz színre. December 3-án Szabó Magda: Régimódi történet című művét adják elő. 2005. február 11-én ősbemutatóval örvendeztetik meg a közönséget, Bereményi Géza és Horváth Károly Laura című musicaljét állítják színpadra, március 25-én Huszka Jenő: Bob herceg című operettjét mutatják be. A házi színpadon február 3-án Pirandello: Így van (ha így tetszik) című tragikomédiájának ősbemutatóját tartják. Műsoron marad Kálmán Imre: Marica grófnő című operettje, Baum-Tompagábor-Monostori: Óz, a nagy varázsló mesemusicalje, Yazbek-McNally: Alul semmi című musicalje, Háy János színműve, A Herner Ferike faterja és Goethe: Faust című drámája.
Bereményi Géza művészeti vezető hangoztatta, erős és jelentős évad előtt állnak, amelyben leginkább Az ember tragédiája, a Laura és az Így van (ha így tetszik) művek lesznek a meghatározók. Ez utóbbi előadást Firenzében és Rómában is játsszák majd. Bereményi Géza elmondta még, a színház hároméves együttműködésre vállalkozott a római Nemzetközi Színművészeti Egyetemmel. Ez azért jelentős, mert Magyarországról elsőként a zalaegerszegi színházzal kötöttek ilyen megállapodást, amelynek keretében a Hevesi Sándor Színház társulata vendégjátékkal mutatkozik be Rómában, amit az egyetem januárban egy kéthetes kurzussal viszonoz.
Kiss Bódog Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke gratulált a színvonalas szakmai munkához, mint mondta, a mostani évadot is nagy lehetőségek és komoly kihívások jellemzik. A Budapesti Nemzeti Színházban 2005 márciusában mutatkozik be a megye; Zala kulturális értékeinek reprezentációjában komoly szerep hárulhat a Hevesi Sándor Színházra. Szólt arról, hogy a szeptember 18-án nyíló lendvai színháznak is gyakori vendége lehet a társulat. Az elnök és Velkey Péter, a városi önkormányzat művelődési osztályának vezetője is reményét fejezte ki, hogy folytatódhat az épület felújítása, és ha erre lehetőség adódik, a két fenntartó erejéhez mérten segíti majd a színházat.
Három új taggal bővültek, Bot Gábor színművész, Torma Attila színész és Pogács Zsuzsanna súgó szerződött a társulathoz. Az évadnyitó ülés az öt- és a tízéves tagsági emléklapok átadásával zárult.

Tartalom megosztása: