keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ismét megrongálták a Holocaust-emlékművet (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ismét megrongálták a Holocaust-emlékművet (Videó)

2011 július 05 - kedd
Hétfőn késő délután ismét megrongálták a Göcseji úti Holocaust emlékművet – ezúttal tizenhetedszer. A zsidó hitközség vezetője, Siklósi Vilmos azonnal feljelentést tett, a rendőrség pedig megkezdte a nyomozást – az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik. Az emlékművet 2004-ben állították, tavaly szeptember óta külön térfigyelő kamera ellenőrzi – a jelek szerint nem megfelelő hatékonysággal. A kár meghaladja az egymillió forintot.

A szobor-kompozícióról több motívumot is lefűrészeltek, például a bőröndöt, a tűsarkú cipőt és a kismackót. A tetteseknek valószínűleg a bronz-ötvözet kellett, amiből készültek.

– Talán nincs is a városnak olyan emlékműve, amit ennyiszer meggyaláztak volna – mondta Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke. – már a felavatása előtti napot is tönkretették, később pedig hol ledöntötték az emlékkövet, hol összefestették, hol szeméttel hordták tele, hol lefeszítettek, lefűrészeltek egyes darabokat.

A tetteseknek ezúttal alighanem a bronzötvözet kellett, amiből a szobor egyes elemei készültek.

Tavaly külön térfigyelő kamerát is fölszereltek – lencséje elvileg éppen az emlékműre néz – a jelek szerint mégsem vesz észre mindent. Látószögébe esik például egy termetes fa ága – amely éppen kitakarja a látómezőt.

A rendőrség megkezdte a nyomozást – de a megyei főkapitányság szóvivője részletekkel egyelőre nem tudott szolgálni.

Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a rendőrség ismeretlen tettes ellen kezdte meg a nyomozást, most a térfigyelő kamra „értékelhető felvételeinek” elemzésénél tartanak.

A zsidó hitközség már tárgyal a város vezetőivel, hogy minél előbb olyan kamerát szereljenek föl a mostani helyett, amely pontosabb, könnyebben elemezhető képet ad az emlékműről és környékéről.

yr/T.S.

Tartalom megosztása: