keresés a weboldalon

Ivókút a város szívében (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ivókút a város szívében (Videó)

2016 október 18 - kedd
Díszkutat avattak a Deák téren a Zala Megyei Mérnöki Kamara fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A hétfő délelőtti ünnepségen Béres János szobrászművész alkotásával gazdagodott a város szívének legpatinásabb köztere.

Kossuth Lajos mellszobra, Gábor Miklós, Ruszt József vagy Boncz Barnabás domborműve. Valamennyi Béres János alkotása, amely különböző zalaegerszegi helyszíneken látható.

Az ivókút itteni elhelyezését a város csaknem 1,4 millió forinttal támogatta – jelezte köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester. Ez a köztéri dísz – amit a Zalát jelképező gímszarvas agancsai tartanak -, a Zala Megyei Mérnöki Kamara ajándéka a városnak, mondta Lékai Gyula Zoltán, Zala Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

A műalkotást Németh János méltatta. A Kossuth díjas keramikusművész elmondta: légköbméterek, négyzetméterek és kalóriák foglyai vagyunk, ketrecbe szorult az emberi lét. Igényünk a természet közelségére, a szabadságra, a tiszta forrásra minden eddiginél nagyobb – ezt is jelképezi a most felavatott kút, mondta a keramikusművész.

Béres Jánost örömmel tölti el, hogy a város szereti munkáit. A Zalaegerszegért-díjas szobrászművész ezen a művén egy nyáron át dolgozott.

Az ivókút a város közepén megtalálta helyét, a leleplezést követően sokan nyilvánították ki tetszésüket. Kérdésünkre Horváth Csaba, fazekas mondta el véleményét.

A város jövőre Zalaegerszeg első, 1247-es írásos említése alkalmából újabb szoborral gyarapodik majd. Ennek megalkotására Szabolcs Péter szobrászművészt kérték fel.

Sz.É./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: