keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Izlandi diákok Egerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Izlandi diákok Egerszegen

2005 október 19 - szerda
A Kölcsey Ferenc Gimnázium angol nyelvet tanuló diákjai és nyelvszakos tanárai pályázatot nyújtottak be a Comenius I.-Socrates programjára. A pályázat sikeresen szerepelt, melynek eredményként tizenkét napra, tíz diák és két pedagógus érkezett Izlandról a zalai megyeszékhelyre. A vendégeket dr. Gyimesi Endre is fogadta a Városházán.

A polgármester köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy minél több ilyen baráti kapcsolat jöjjön létre a különböző országok fiataljai között, hiszen a modern technika segítségével folyamatos kontaktus tarthatnak fenn a diákok. Mindez akár életreszóló barátságokat is eredményezhet, amely számos lehetőséget rejthet magában. Dr. Gyimesi Endre szerint külön öröm, hogy az izlandi iskolák közül elsőként lépett kapcsolatba az intézmény a Kölcsey-gimnáziummal. Eddig csupán a sport területén került a város partnerságba Izlanddal, ezt követően azonban további együttműködésekre nyílhat mód.

Ezután Zalaegerszeg rövid történetét, gazdasági, kulturális és sportéletét ismertette a polgármester az északi országból érkező vendégekkel, majd végezetül a várost bemutató könyvet nyújtott át a delegációt vezető tanároknak. Ők viszonzásul egy igazi izlandi különlegességnek számító snapszot adtak át dr. Gyimesi Endrének.

Az izlandi csoport nevében Hjördis Skirnisdottir köszönte meg a vendéglátást. Mint fogalmazott: az eddig eltelt napok alatt rengeteg gyönyörű helyen jártak, melyek közül különösen a főváros, a Parlament és Sümeg nyűgözte le őket. A magyar embereket rendkívül kedvesnek és vendégszeretőnek találták, a nyelvünket viszont iszonyatos kacifántosnak tartják. Hozzátette, hosszú távú kapcsolatot szeretnének kialakítani a zalaegerszegi diákokkal, hiszen jó partnert ismertek meg bennük.

Tartalom megosztása: