keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Japán kerámiák a zsinagógában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Japán kerámiák a zsinagógában

2005 július 14 - csütörtök
A MinImage rendezvénysorozat keretében hagyományos japán kerámiákból nyílt kiállítás a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben.
A messze földről érkezett műtárgyakat Vajda László a megyei közgyűlés művelődési osztályának vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta a világhírű japán keramikusok munkái egyszerre hordozzák magukban a történelmi múlt folyamatait, a szellemi kultúrát, valamint a 19-20. század művészetének hatásait.

A japán fazekasság több, mint tízezer éves múltra tekint vissza. Kialakulásában a praktikusság és használhatóság játszott szerepet, de természetesen a vallási és kultikus ceremóniáknak is nélkülözhetetlen kellékei voltak. A tárgyakon is jól látszik, hogy a készítők a belső szellemi teljesség elérésére törekedtek, így a japánok szellemi kultúrájához tartozó elemek szorosan összefüggnek a kézművességgel.

Az augusztus 26-ig látható korsók, tálalóedények, kancsók, fazekak a Japán Alapítvány jóvoltából kerültek Zalaegerszegre. A hangversenyterem immár harmadszor ad otthont a japán kultúrát bemutató kiállításnak. A babák, papírsárkányok és pörgettyűk után, a most kiállított kerámiák egy újabb állomását jelentik a több éves baráti kapcsolatnak, sőt tárgyalások folynak arról, hogy Zalaegerszegnek a jövőben lesz Japánban testvérvárosa is.

Tartalom megosztása: