keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Javaslat a tiszteletdíj csökkentésére

Zalaegerszeg címer
Hírek

Javaslat a tiszteletdíj csökkentésére

2008 december 30 - kedd
A korábbi sajtóhírekkel ellentétben a zalaegerszegi közgyűlés Fidesz frakciója, figyelemmel az önkormányzatot és a lakosságot érintő megszorításokra, a következő, februári közgyűlésen javasolni fogja az önkormányzati képviselői tiszteletdíjak 10 százalékos csökkentését – fogalmazott sajtótájékoztatóján dr. Tóth László frakcióvezető és hozzátette: az ehhez kapcsolatos rendeletmódosítási javaslatot már be is nyújtották.

Utalt arra, hogy erre vonatkozó javaslat elhangzott már testületi ülésen elhangzott, például Vitkovics Péter (SZDSZ) önkormányzati képviselőtől, de az előkészítetlensége miatt jogszabálysértő volt. Ugyanis a képviselők tiszteletdíját jogszabály rögzíti, arra nincs lehetőség, hogy a szervezeti és működési szabályzatot érintő kérdést bizottsági tárgyalások nélkül vessék fel.
Az SZMSZ-t pedig ötletszerűen nem lehet módosítani. A korábbi előterjesztőnek ezt tudnia kellett volna, jegyezte meg a frakcióvezető.

Rigó Csaba, a gazdasági bizottsági elnöke egyetértett a frakció lépésével. Nem okoz gondot az önmérséklet, fogalmazott és hozzátette: az önkormányzati képviselők és a külső bizottsági tagok esetében a 10 százalékos tiszteletdíj csökkentés mintegy 9,3 millió forint megtakarítást eredményez. Szerinte kevesebb felügyelőbizottsági tagra van szükség, ezért a törvényes minimumra csökkentenék az önkormányzati cégekbe delegált igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagok létszámát.

A sajtótájékoztatón elmondta még: meg kell nézni a városi cégek működését, és ahol jelentős megtakarítást jelent, csökkenteni kell a létszámot. A felszabaduló pénzt civil szervezetek, és szociálisan rászoruló emberek támogatására fordítanák. Mindkét képviselő bízik abban, hogy a frakció javaslatával a szocialista frakció is egyetért, és támogatni fogja.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: