keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Javul a krónikus ellátás

Zalaegerszeg címer
Hírek

Javul a krónikus ellátás

2006 november 24 - péntek
Az egészségügyi kormányzat által nyilvánosságra hozott, kiemelt ellátást nyújtó kórházak listáján Zala megyéből a zalaegerszegi megyei kórház és a nagykanizsai városi kórház szerepel.

Dr. Csidei Irén, a megyei kórház főigazgatója érdeklődésünkre elmondta: az intézmény működését 208 aktív ágy leépítésével határozták meg.
– A minisztérium tervezete szerint 711 aktív ágyunk lenne, emellett a krónikus ellátásunkban mintegy 60 ággyal kaptunk többet, tehát az aktív és krónikus ellátás aránya fog megváltozni, ez utóbbi tevékenységet 350 ágyon végezzük.

– Lehet-e más megoldás, mint az ágyak számának leépítése?
– A mostani rendszerben, amikor nagyon sok kórházi ágy van – szinte másfélszerese, mint Európában a 10 ezer lakosra jutó kórházi ágyak száma -, akkor a jelenlegi feltételek és költségvetési korlátok miatt életképtelennek tartom a jelenlegi állapotokat. Amikor a költségvetési rendszer meghatározza az egészségügyre fordítható összegeket, akkor nem tartható tovább az ilyen nagy kórházi struktúra. A racionalizáláshoz hozzá kell, hogy tartozzon egy megerősített járóbetegellátó, valamint egy megerősített háziorvosi rendszer, amellett, hogy a súlyponti kórházak mentén a területi kórházak bizonyos feladatokat megkapnak.

– Hogyan tovább?
– Megyei egyeztetések kezdődnek a három kórház (zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi) között a tiszti főorvos vezetésével, és szeretnénk megyén belüli megállapodással menni a Regionális Egészségügyi Tanács elé, amely december elején ül össze. A RET-ben a tulajdonosok és az érintett intézmények képviselői mellett ott lesznek az orvosi kamara és a civil szervezetek képviselői is, és megállapodásra kellene jutni. Amennyiben ez nem sikerül – szerintem nem fog -, akkor a miniszter dönt a megmaradó ágyakat illetően. (Zala-Lap Kft., T. T.)

Tartalom megosztása: