keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Jogásznap Egerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jogásznap Egerszegen

2004 november 26 - péntek
Jogásznapot tartottak ma Zalaegerszegen az Arany Bárány Hotelben. A Deák Ferenc elnevezésű programot tizenötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezete. A fórumon többek között felszólalt dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint dr. Petrétei József igazságügy-miniszter is.

Amíg igazságügy működik, addig lesznek aktuális feladatok, kezdte dr. Lomnici Zoltán az előadását. A rendszerváltás után előtérbe került a jogállamiság kérdése, és az az igény is, hogy a bíróságok munkája átlátható legyen. Nagyon fontos továbbá az az alkotmánybírósági döntés, amely kimondja: egyik hatalmi ág sem vonhatja el a másik feladatát. A legfelsőbb bíróság elnöke végül hangsúlyozta: a bíróságok önálló hatalmi ágként működjenek s ne szóljon bele más hatalom az ítélkezésekbe, hanem inkább a működéshez szükséges feltételeket biztosítsák.

Dr. Petrétei József ugyancsak az időszerű feladatokról szólt. Az igazságügy-miniszter elmondta, a tárca és egyben az országgyűlés legfontosabb teendői többek között a büntető-végrehajtásról szóló törvényjavaslatok és az igazságügyi szakértőkre vonatkozó, valamint az áldozatvédelmi törvény megalkotása. Mindenekelőtt azonban a jogalkotási törvény meghozatala lenne időszerű, ami alapján a jogalkotás megalapozottabb lehetne.
Az igazságügy-miniszter hozzátette: a minisztérium arra törekszik, hogy a jogszabályok az európai normákhoz igazodjanak, ami azért is folyamatos feladat, mivel kétféle állandóan változó jogrendszerről van szó.

Tartalom megosztása: