keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés indul

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jogi asszisztens felsőfokú szakképzés indul

2005 május 25 - szerda
Zalaegerszegen jelen pillanatban nyolc típusú felsőfokú szak-képzés közül választhatnak a diákok. A kínálat szeptember 1-jétől tovább bővül. Elindul a jogi asszisztensképzés a Csány László Közgazdasági Szakközépiskolában. A képzésben részt vevő bíró-kat, ügyészeket, közigazgatási dolgozókat, illetve a város vezetőit invitálták egyeztető tárgyalásra a múlt héten a szakközépiskola, va-lamint a Pécsi Tudományegyetem képviselői.

A Csány László Közgazdasági Szakközépiskola rögtön a lehetőség megteremtődésekor beindította első felsőfokú szakképzését. A Pénzügyi és Számviteli Főiskola akkreditációjával pénzügyi és számviteli szakügyintéző szakot hirdettek. Ezt követte 2000-ben a műszaki informatikai mérnökasszisztens, majd 2002-ben a titkárságvezető felsőfokú szakképzés indítása. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karával egy éve írták alá az együttműködési megállapodást. A tárgyalások eredményeként szeptembertől négy féléven keresztül jogi asszisztenseket is oktatnak az intézmény falai között.
– A szak iránti előzetes érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlja – tájékoztatott Molnár Ernő, a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola igazgatójától. – Iskolarendszeren belül egy-egy csoportot kívánunk indítani nappali és esti tagozaton. A tantárgyak oktatásában részt vesznek a Zala Megyei Bíróság, az ügyészség, az APEH, valamint a közigazgatási hivatal munkatársai.
Érettségivel rendelkező fiatalok jelentkezését várjuk. Titkárságunkról már a jövő héten elvihetők a jelentkezési lapok, vagy letölthetők az iskola honlapjáról. Jelentkezni június végéig, illetve pótlólagosan augusztus első péntekjéig lehet.
A Pécsi Tudományegyetem örömmel fogadta a zalaegerszegi szakközépiskola érdeklődését a jogi asszisztensképzés iránt, fontos céljuk ugyanis, hogy az ország egész területén megteremtsék a tanulás lehetőségét a fiataloknak. Minderről dr. Meleg Csilla tagozatvezető egyetemi tanár beszélt az egyeztető tárgyaláson.

A szakképzésről kikerülő diákok várhatóan válogathatnak majd a munkalehetőségek közül, korábban ugyanis nem rendelkeztek szakképzett segítővel a jogászok. A végzett jogi asszisztensek munkát vállalhatnak bíróságokon, ügyészségeken, a közigazgatás területén, földhivatalokban, közjegyzők mellett, illetve bárhol, ahol jogász dolgozik. Fogadják majd őket Európa más országaiban is, a Pécsi Tudományegyetem jogi asszisztens felsőfokú szakképesítését ugyanis elfogadja az Unió.

Dr. Gyimesi Endre polgármester mérföldkőnek nevezte Zalaegerszeg felsőoktatásában a jogi asszisztensképzés megteremtését, mondván erősíteni kell a térségben a humán infrastruktúrát. Balaicz Zoltán, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója további felsőfokú szakképzések közeli indulásáról számolt be. Várhatóan 2006. szeptemberétől építészmérnök asszisztensek képzése kezdődik a Széchenyi szakközépiskolában. A Deák szakközépiskola faipari mérnökasszisztens képzés indításáról tárgyal, de szerepel a tervek között televíziós műsorgyártó, illetve logisztikai mérnökasszisztens képzés bevezetése is Zalaegerszegen.

Tartalom megosztása: