keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Jótékonysági Csángó est

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jótékonysági Csángó est

2005 július 08 - péntek
Jótékonysági Csángó estet szervezett a Zalai Civil Ház a Gönczi Ferenc ÁMK-ban. Az esemény apropóját az adta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan most nyáron is Keszthelyen nyaralnak a Nagycsaládosok Egyesülete jóvoltából moldvai csángó gyerekek, és kísérőik.

Ha pedig már itt vannak, akkor program is kell, s miért ne lehetne azt jótékony célra, például a Rekecsin épülő „Béke Királynője” Moldvai Csángómagyar Iskola Központ javára fordítani. Ezt karolta fel Böjte Csaba, dévai ferences atya, aki Nyisztor Ilona népdalénekessel, illetve annak tanítványaival járja a dunántúli megyéket, kulturális és adománygyűjtő szándékkal.

A Gönczi Ferenc ÁMK-ban megrendezett esten így először csángó népdalok, versek, mesék hangzottak el, majd Böjte Csaba beszélt a népes hallgatóság előtt a csángókról, a családról, a szeretetről és a gyermeknevelés fontosságáról. A jótékonysági esten 265 ezer forint gyűlt össze adományokból és téglajegyekből, melyet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány a csángómagyar iskolaközpont javára fordít majd.

Böjte Csaba elmondta, hogy ha egy millió emberhez sikerül eljutniuk a zalaegerszegihez hasonló programmal, és mindenki csak ezer forintot szán a megsegítésükre, akkor lehetővé válik, hogy a moldvai csángó gyerekek méltó körülmények között, magyar nyelven tanulhassanak az elemi- és a középiskolában egyaránt.

Tartalom megosztása: