keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Jövőre is takarékosan

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jövőre is takarékosan

2004 december 01 - szerda
Zárt ülésen döntött úgy a képviselő-testület, hogy egy Pro Urbe kitüntető címet előre adományoz és az elismerést Ruszt Józsefnek, a Hevesi Sándor Színház egykori főrendezőjének adja, aki az idei évadban újra megrendezte a Tragédiát. A városi kitüntetésekről a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Gyutai Csaba alpolgármester számolt be.

A jövő hónap közepén átadásra kerülő Zalaegerszegért-díjat a következők kapják meg: dr. Batka Jenő gyermekorvos, dr. Grósz Józsefné dr. Beke Gizella orvos, Horváth Béla nyugalmazott iskolaigazgató, Jurisits János, a Flextronics fejlesztési igazgatója, dr. Kecskeméti Katalin orvos, Lukasz Zborowski, a lengyelországi Krosno közgyűlésének volt elnöke, egy lengyel-magyar civil szervezet vezetője, Németh Miklós, volt városi főkertész, dr. Oroszy Zoltán nyugalmazott iskolaigazgató, és Tarsoly József, a Zalai Hírlap volt sportújságírója. Ugyancsak elismerést  kap a városi tűzoltóság is.
Első lakáshoz jutók támogatásáról is döntés született. A negyedik fordulóban négyen kaptak kamatmentes támogatást. Három pályázó 900 ezer forintot, egy pedig 1 millió 200 ezret kapott.

Az egerszegi közgyűlés múlt heti ülésén elfogadták a képviselők a jövő évi költségvetési koncepciót, amely a kiadások és bevételek egyensúlyát határozza meg.
A költségvetési főösszeg megközelíti a 14 milliárdot, ami annyit jelent, hogy 2005-ben is takarékos gazdálkodás fogja jellemezni a várost. Mint Gyutai Csaba elmondta, nem terveznek működésihitel-felvételt, a működési hiány fedezetére értékpapírt vonnak be, ha szükséges lesz. Viszont ha megtérülő beruházás mellett döntene a közgyűlés, a fejlesztési hitelfelvételtől sem zárkóznának el. Szólt arról is, hogy a költségvetés belső szerkezete változott a korábbi évekhez képest. A koncepció 1,6 milliárdos fejlesztéssel számol, a város lendületes fejlesztését fenn kívánják tartani és a Deák városépítő program is tovább folytatódik. Az alpolgármeseter a továbbiakban szólt a művészeti oktatás helyzetéről: a kormány döntése értelmében az önkormányzat kötelezően ellátandó feladata jövőre „önként” vállalt feladattá deklarálódott. A zene, a tánc, és egyéb művészeti tárgyak oktatásának a finanszírozásában gondok jelentkeznek majd, a normatívák jelentős csökkenése miatt. A közgyűlés ezért úgy döntött, minden gyermek után az állami normatívának megfelelő összeget biztosítanak az intézmények számára.

Tombi Lajos alpolgármester elmondta: a város gazdasági szereplőinek és az itt élők munkájának köszönhető, hogy jobb pozícióban várja Zalaegerszeg a következő évet, mint a többi város. Egyetért a költségvetés óvatos tervezésével, hiszen a központi pályázataik zömét a kormány nem támogatta. „Ami nem jön be központi költségvetésből, az bejön a város saját erejéből, a gazdálkodóktól, vállalkozóktól és európai uniós forrásokból”, mondta.

Tartalom megosztása: