keresés a weboldalon

Jubilált a Pais anyanyelvi verseny

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jubilált a Pais anyanyelvi verseny

2010 április 01 - csütörtök
Városunk egyik neves szülötte, Pais Dezső nyelvészprofesszor előtt tisztelegve évente anyanyelvi versenyt hirdetnek a róla elnevezett zalaegerszegi általános iskolában. A megmérettetés szinte egyidős az intézmény fennállásával, dr. Kustosné Simonffy Zsuzsanna egykori igazgató kezdeményezésére indult 30 évvel ezelőtt, és azóta is változatlan formában zajlik, tájékoztatott Bangó Edit, a verseny főszervezője.

Az idén közel 70 városi és városkörnyéki diák vett részt a vetélkedőn, életkor szerint három kategóriában. A feladatok szintén hármast alkottak, így helyesírást, nyelvi tesztet és fogalmazást, valamint összteljesítmény értékelhetett a zsűri.

Ez utóbbinak tagja volt Péterné Bán Rózsa, megyei szaktanácsadó is, aki nagyon színvonalasnak értékelte a versenyt, melynek feladatait évről évre a házigazda és a székhely intézmény pedagógusai állítják össze. Azon iskolák pedig, amelyek a maximális hat fős csapattal, azaz minden életkor képviseletében 2 – 2 diákkal neveztek, esélyesek voltak a legjobb iskolának járó kupa elnyerésében.

Eredmények: Legjobb helyesírók: Koczka Zsóka (Landorhegyi), Német Diána (Eötvös), Gyurkó Eszter (Eötvös), Lovonyák Klaudia (Landorhegyi). Összteljesítmény alapján legjobbak: Benke Bianka (Dózsa), Kintli Zsuzsanna (Zrínyi), Sifter Bianka (Kölcsey). Az iskolák sorrendje: 1. Eötvös, 2. Landorhegyi, 3. Ady.

Az anyanyelvi versenyt követően a tagintézményben szintén hagyományos úszóversenyre is sor került. Itt egyéni és csoport teljesítményeket értékeltek gyors és hátúszásban, valamint váltóban, a 2 – 4. osztályos korosztályban. Végül a résztvevő iskolák közötti rangsor a következőképpen alakult: 1. Landorhegyi, 2. Petőfi, 3. Liszt, 4. Öveges, 5. Mindszenty.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: