keresés a weboldalon

Jubileumi kiállítás (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jubileumi kiállítás (Videó)

2019 március 18 - hétfő
Idén ünnepli 85. születésnapját Németh János. Ebből az alkalomból a Kossuth-díjas keramikusművész munkásságát felvonultató tárlat nyílt a Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Az apai és nagyapai örökséget tovább éltető szobrász a göcseji népi fazekasság szellemiségét hirdeti mindenhol. Ez a motívum legkorábbi, színes huszáralakjában éppúgy fellelhető, mint a legújabb alkotásokban. Borsos Miklós egykori, mára nemzetközileg elismert tanítványa más utakat keresett, mint pályatársai – mondta Feledy Balázs művészettörténész.

Németh János, a Nemzet Művésze úgy véli, hogy a munka a legjobb gyógyszer mindenre. Még az éjszakai álmatlan gondolatok is életre kelnek. Így születnek a vázlatok, a szobrok, s faliképek. Körülötte értelmet nyer a természet, a sors, az emberi lét.

A jubiláló egerszegi alkotót a város vezetői, s a művészet más ágainak képviselői köszöntötték. Az ünnepi megnyitó után Németh János tárlatvezetést tartott az érdeklődők számára. Az est végén a Munkácsy-díjas keramikust – szűkebb baráti körben – születésnapi tortával is meglepték.

M.E./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: