keresés a weboldalon

Jubileumi könyv az Ady iskoláról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jubileumi könyv az Ady iskoláról

2008 január 29 - kedd
Az 1907/1908-as tanévben lépték át először az Ady iskola régi épületét a tanárok és a diákok. A 100 éves évfordulóra való emlékezés jegyében telik el az idei év, az azóta jelentősen kibővült és funkciójában is átalakult intézményben. Többek között képeskönyv látott napvilágot Megyeri Anna muzeológus és Orbán Ildikó grafikus munkája nyomán. Ezen kiadvány ünnepélyes bemutatójára került sor a közelmúltban, a jelenlegi és az egykori diákok részvételével, Megyeri Anna ajánlásával.

A muzeológus elmesélte, szükség hozta létre az iskolát. Az egykori Polgári Leányiskola ugyanis nagyon rossz körülmények között működött, fennállt a megszűnés veszélye. Ez a kényszer volt az indíttatója a ma már nagy múltú iskola alapkőletételének. 100 év elevenedik meg a könyv lapjain látható fotók nyomán, mely képek nagyításai az iskola falait díszítő kiállításként is megtekinthetők. Villanásnyi lenyomatok az egykori osztályokról, színi előadásokról, az iskolába induló leányokról vagy éppen a balettóráról.

Ma már kár keresni az iskolaszolga lakását, az udvaron álló kutat vagy a régi játszóteret. Az oktatás is inkább elméletiessé vált az akkor jellemző gyakorlatiasság helyett, de a színvonal maradt a régi. Az ünnepségen Czigány László igazgató megköszönte a könyv kiadásához hozzájárult támogatók segítségét, a diákok rövid műsorral kedveskedtek. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: