keresés a weboldalon

Jutalmazták a bronzkori leletek megtalálóit (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Jutalmazták a bronzkori leletek megtalálóit (Videó)

2015 február 02 - hétfő
3000 éves, bronzkori tárgyakat adományoztak becsületes megtalálók a Göcseji Múzeumnak. Ezeket mutatták be szombaton Kövér László házelnök jelenlétében. A régészek szerint a tárgyak a kor hétköznapi életét és divatját tükrözik. A 4 kilogrammnyi kincslelet megtalálói jutalmat kaptak.

Közel egy tucat bronzkori sarló, számos fegyver és ékszerek kerültek a Göcseji Múzeumba. Virág István
a kincsekre ősszel, gombaszedés közben bukkant.

A 73 darabból álló, mintegy 4 kilógrammnyi bronzkori leletet azonnal a múzeumba vitték. Ezért hárman elismerést és pénzjutalmat kaptak, amit Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől vehettek át.

A régészek szerint a tárgyakat Kr. e. 1300 és 1200 között készítették. Tulajdonosuk vélhetően gazdag ember volt. Erre utalnak a földműveléshez használt eszközök, valamint a különböző díszítésű nyak és karperecek is.

A múzeum a bronzkori használati tárgyakat kincsként kezeli. Balaicz Zoltán polgármester szerint a leletek az önkormányzat számára is jelentősek.

A tárgyakat nem csak a vitrinben tekinthetik meg az érdeklődők. A város diákjai rendhagyó múzeumpedagógiai órákon közelebbről is megismerkedhetnek a régiségekkel – mondta Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója.

A leletek restaurálását követően természettudományos vizsgálat indul, amibe bekapcsolódnak a Nemzeti Múzeum és az ELTE szakemberei is.

DZsu/T.S.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: