keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kapcsolat a határon túl is

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kapcsolat a határon túl is

2005 július 06 - szerda
Sikeresen szerepelt az egyik munkanélküliek foglalkoztatását segítő pályázaton a Hálózat az Integrációért Alapítvány, s ennek köszönhetően összesen tizenkét észak-zalai személy képzését és foglalkoztatását magába foglaló programot indíthat útjára. A részelekről Bogdán Iván a szervezet munkatársa számolt be lapunknak.

– 2005 februárjában beadtunk egy pályázatot a Váti Kht. által meghirdetett magyar-szlovén határmenti együttműködés keretében megvalósuló programra, melyben azt vállaltuk, hogy egy roma munkaerőpiaci szolgáltatóhálózatot építünk ki. A munkanélküliek foglalkoztatását elősegítő pályázati kiírásra benyújtott projektünkben 12 észak-zalai ember foglalkoztatását céloztuk meg – kezdte Bogdán Iván, programvezető, a Hálózat az Integrációért Alapítvány munkatársa.

– Ezek a munkanélküli személyek először egy féléves képzésben vesznek részt, majd ennek elvégzése után nyolc hónapon keresztül foglalkoztatnánk őket. A képzés ideje alatt kapnak egy roma munkaerőpiaci és szociális aszisztensi felkészítést. Ez egy 350 órás betanított jellegű kurzus, melyhez 200 óra gyakorlat is társul. A résztvevők a gyakorlatukat azokon a helyszíneken töltik, melyet mi központilag kijelölünk. A tervek szerint összesen tíz településen tevékenykednének a kiválasztott személyek, így Zalaegerszegen például ketten kezdenék meg a munkát. Előreláthatólag kezdetben nagyobb Cigány Kisebbségi Önkormányzatoknál, illetve roma civil szervezetknél munkálkodnának a projektbe bekapcsolódók. Legfontosabb feladatuk a szociális tanácsadás, az információszolgáltatás lesz, de részt vesznek olyan kutatásokban is, melyek a helyi foglakoztatásról, valamint a munkapiacról próbálnak helyzetképet adni. Egy weboldalt szintén szeretnénk elkészíteni, melyen – a szlovén projektpartnerünkkel közösen – minden szóba jöhető állásajánlatot közzé kívánunk tenni, de erre az oldalra ellátogatók a hasznos útmutatók és információk mellett olvashatnak majd már bevált szlovén munaerőpiaci projektekről is. A program lezárása után pedig több partnerszervezettel szeretnénk szoros együttműködést kialakítani.
Bogdán Iván kiemelte, a 2006 májusában lezáruló program hivatalosan 2005. május 25-én indult és körülbelül szeptemberben kezdődik a kiválasztott személyek képzése. A projetkre egyébként 105.000 eurót nyertek a pályázaton, melynek nagy részét a tizenkét ember bérezésére fordítják.

– Szlovéniában – hasonlóan ehhez – ugyancsak indul egy projekt, ezért fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen kicserélkük majd a tapasztalatainkat. A közelmúltban rendeztük a program indító konferenciáját Zalaegerszegen a Balatoni úton található új roma közösségi házban, amely a jövőben a projekt központjaként fog működni – fűzte hozzá a program vezetője.

Tartalom megosztása: