keresés a weboldalon

Kapocs az élethez

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kapocs az élethez

2007 augusztus 22 - szerda
Évekig idősek klubja működött abban a Kosztolányi úti épületben, amelyben 2006. január elsejétől pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátása folyik. Rózsa-Vajda Krisztina klubvezető azt mondja, sokan még most is a régi klubot keresik. Pedig a tevékenységük egészen más.

Foglalkozás közben – Zalaegerszegről, valamint Kispáli és Nagypáli közigazgatási területéről fogadunk pszichiátriai és szenvedélybetegeket. Klubunkban a jelentkezés önkéntes a felvételhez szakorvosi javaslat szükséges, a szenvedélybetegek esetében pedig feltétel az absztinencia. Az intézmény 30 férőhelyes, ebből 20 pszichiátriai beteg és 10 szenvedélybeteg vehető fel. Fő feladatunk a klubtagok rehabilitációja, valamint az „életbe való visszavezetésük”. Úgy is fogalmazhatnék, hogy kapocs vagyunk a kórház és a mindennapi élet között. Pszichiáter orvosunk szakmai munkájának köszönhetően sikerült számos problémás esetet pozitívan megoldani. Az ellátás során arra törekszünk, hogy az egyénre szabott rehabilitációs terv mellett visszavezessük az ellátottakat a társadalomba, a családi, munkahelyi környezetbe, illetve megakadályozzuk állapotuk további hanyatlását. Az önkormányzat anyagi segítségével a klub helyiségeit a funkciójuknak megfelelően alakítottuk ki. Nagy hangsúlyt fektettünk a foglalkoztató- és varrószoba berendezésére. Örülünk, ha klubtagjaink jól érzik magukat – mondja Rózsa-Vajda Krisztina.

A szociális klubban igény szerint biztosítanak étkeztetést, ez lehet reggeli, ebéd, uzsonna. A térítési díjak a jövedelem függvényében alakulnak. Az igénylők előgondozás – orvosi szakvélemény, családi környezettanulmány – után kerülhetnek be a nappali intézménybe. A bekerüléskor az intézményvezető megállapodást köt a gondozottal, a szociális munkatárs megköti a terápiás szerződést.

– Heti négy órában dolgozik nálunk egy pszichiáter, aki figyelemmel kíséri a gondozottak pszichés állapotát, javaslatot tesz a terápiára. Számos intézménnyel alakítottunk ki nagyon jó munkakapcsolatot, így a Megyei Pszichiátriai Gondozóval, a Mentálhigiénés Központtal, a Családsegítő Központtal, a munkaügyi hivatallal és hivatásos gondnokokkal – sorolja a klubvezető. Megemlíti még a szabadidős programok szervezését és az egyéb közösségi programjaikat. – Úgy látjuk, kevesen ismerik a városban a szociális klub tevékenységét és azt, mit is tudunk nyújtani a hozzánk fordulóknak. Ezért úgy döntöttünk, nyílt nap keretében lehetőséget adunk intézményünk megismerésére, erre szeptember 12-én délelőtt 10 órától kerül sor. Az érdeklődők betekinthetnek a klub mindennapi életébe, részt vehetnek programjaikon, és válaszolunk a felvetett kérdéseikre is. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: