keresés a weboldalon

Kárpát-medencei fiatalok tábora (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kárpát-medencei fiatalok tábora (Videó)

2013 július 03 - szerda
Baróti, marosvásárhelyi és nyárádszeredai középiskolások érkeztek Zalaegerszegre, az I. Kárpát-medencei ifjúsági táborba. Vendéglátásukban részt vesz az önkormányzat is azzal a szándékkal, hogy valamennyi határon túli magyar közösség diákjai ellátogathassanak a zalai megyeszékhelyre. Az I. Kárpát-medencei tábor 27 résztvevőjét szerdán a városházán fogadta Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán alpolgármester és Gecse Péter önkormányzati képviselő.

Az erdélyi fiatalok már több kulturális programon is részt vettek – például a Kvártélyház évadnyitó előadásán, ahol egy másik magyar nemzetiség, a muravidéki magyarság történelméből kaptak leckét, a Lendvai képek című darab révén. Jártak az Őrségben is.
 
A polgármesteri hivatalba már élményekben gazdagon érkeztek. Oltyányi Judit, az egyik nyárádszeredai kísérő-tanár tréfásan úgy fogalmazott: valóságos „információs sokk” érte őket. A tábort mindenekelőtt a hagyományőrzés, – ápolás lehetőségének tartja.
Gyutai Csaba polgármester azt hangoztatta: fontosnak tartja, hogy a határon túli magyar fiatalok megismerkedjenek magyarországi társaikkal, és minél több kapcsolatot építsenek ki.
A tábor ötletgazdája, a Városi Középiskolai Kollégium igazgatója, Sümegi László pedig azt mondta a zalaegerszeg.hu-nak: az volt a célja, hogy a Zalaegerszegre érkező fiatalokban tudatosuljon, hogy bár különböző országokban élnek, mégis a Kárpát-medence magyarságához tartoznak.


A fiatalok programja a következő napokban már lazább lesz: kirándulásokkal, strandolással telik majd idejük.
yr/B.P.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: