keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Karrieriroda nyílik

Zalaegerszeg címer
Hírek

Karrieriroda nyílik

2006 február 01 - szerda
Ötéves fennállását ünnepli idén a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány, melynek alkalmából Balaicz Zoltán igazgató sajtótájékoztatón számolt be az eddig elért eredményekről, valamint a jövőbeni tervekről.

Elmondta, a közalapítványt 2001. január 25-én hozta létre a város közgyűlése azzal a céllal, hogy a szervezet a tőle telhető anyagi és szellemi segítséget megadja a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények fejlesztéséhez. A közalapítvány nem önálló főiskola, nem oktatási intézmény, hanem egy eszköz az önkormányzat kezében arra, hogy segítse, támogassa a városban működő három főiskola működését és fejlődését. A közalapítvány kuratóriuma 17 tagból áll, melynek 2004 júniusa óta Jurisits János az elnöke.

Balaicz Zoltán hozzátette, az eltelt öt esztendő alatt az alapítvány egyik legnagyobb eredménye a műszaki felsőoktatás Zalaegerszegre való telepítése volt. A tárgyalások még 2001-ben kezdődtek, majd a sikeres akkreditációs eljárás után 2002 szeptemberében elindult a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának főiskolai szintű, nappali tagozatú, államilag finanszírozott gépészmérnöki képzése. Ez 2004 őszén mechatronika szakiránnyal bővült. Sikerült elérni, hogy a kétciklusú képzésre történő átállás a zalai megyeszékhelyen is megtörténjen, így 2006 szeptemberében már Bsc szintű, nappali tagozatú – két szakiránnyal – mechatronikai mérnöki szakon folytatódik az oktatás. Emellett a közalapítvány koordinálásával jelentős lobbitevékenység zajlott az elmúlt években a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetének önálló karrá válása érdekében.

A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány 2002-től igen jelentős összegeket tudott megszerezni a helyi felsőoktatás számára, részben sikeres pályázatokkal, illetve a támogató cégek szakképzési hozzájárulásaival. A pályázatok közül a legkiemelkedőbb a műszaki felsőoktatás elindításához szükséges eszközök beszerzése, valamint 2005-ben a biomechanikai és az ultrahangos kutatólaborok kiépítése. Az elnyert pályázati pénzek összege 2006. január 25-ig több mint 157 millió forint. Elhangzott, a közalapítvány létrejötte óta 2006. januárig a megnyert pályázatokból és a szakképzési hozzájárulásokból közel 225 millió külső forrást tudott megszerezni a zalaegerszegi felsőoktatás számára.
Az igazgató szerint a kitűzött célokat sikerült megvalósítani, s remélhetőleg a jövőben is hasonló módon tudják támogatni az itteni főiskolák munkáját. Mint megtudtuk, terveik között szerepel a főiskolások elhelyezkedését segítő karrieriroda, valamint egy diákcentrum létrehozása, de egy, a helyi oktatást érintő osztrák-magyar határ menti közös projektet is szeretnének lebonyolítani. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: