keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kedvenc filmem – Holt költők társasága

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kedvenc filmem – Holt költők társasága

2015 március 11 - szerda
A kedvenc filmem a Peter Weir által rendezett Holt költők társasága című alkotás. A mű az 50-es években játszódik, a Welton Akadémia ódon falai között. A cselekmény nagyon egyszerűen elmesélhető, hiszen nem bonyolult történetről van szó. Ennek ellenére a néző egy pillanatra sem unja a filmet, mert a mondanivalója leköti.

Egy fiúiskolában elég nagy fegyelemben részesülnek a diákok, mindaddig, míg új irodalomtanár érkezik az akadémiára, akinek célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az irodalom iránt. A korábban unalmas tanórák egyre érdekesebbé, izgalmasabbá válnak. John Keating (tanár) terve jól halad, diákjai egyre nagyobb szorgalommal és igyekezettel tanulják a kedvenc tanárjuk által tanított tantárgyat. Ám Mr. Keating tanítási módszerei teljesen eltérnek az átlagostól, lapról lapra tépeti szét a tankönyvet a diákokkal, mert azt akarja, hogy mindenki fedezze fel, hogy életük maga a költészet.

A képen látható fiúk is Keating engedélyével álltak fel az asztal tetejére. A tanár nemhogy eltiltotta volna az ilyen dolgoktól a gyerekeket, inkább ösztönözte őket. Ezzel nem lázadás volt a célja, nagyon is bevált ez a módszere: a diákok egyre jobban megtanulták, hogy álljanak ki magukért. Természetesen nem azért, mert felállhattak a pad tetejére. Annak ellenére, hogy Keating sok mindent megengedett nekik, ők nem viselkedtek tiszteletlenül, sőt, sokan példaképüknek tekintették őt.

„Ragadd meg a napot, élj a mának.” A film egyik fő mondata. A tanár úr diákjai megfogadják ezt a tanítást. Rátalálnak egy naplóra, amiben megtalálják Keating képét. Így bevallja nekik, hogy ő is a Holt Költők Társaságának tagja volt. Elmeséli, hogy miről szólt ez a „klub”. Régen, a diáktársaival este összegyűltek, és verseket olvastak fel, ezáltal közelebb kerültek egymáshoz, és jobban megismerték egymást. A fiúknak (tanítványainak) megtetszik ez az öltet, így titokban újra megalapítják ezt az egyesületet. Ez tilos lenne, mégis megteszik. A vezetőség rájön, ekkor problémák kezdődnek. Közben az egyik fiú – Keating hatására – álmainak próbál élni: jelentkezik egy szerepre a színházban, amit meg is kap. Az irodalomtanár folyamatosan biztatja, hogy helyesen döntött. Eközben szülei tiltják a színháztól, mert ők „fontosabb” embert akarnak nevelni fiúkból. A fiú teljesen összeroppan, ez tragédiához vezet… öngyilkos lesz. Mindenért a tanárt hibáztatják, elküldik az iskolából, de diákjai megvédik. Ezután is tisztelettel tekintenek rá.

Számomra a filmnek meghatározó szerepe volt. Mondanivalója megtanít arra, hogy harcoljak az álmaimért, kiálljak magamért, saját gondolataim szerint éljek. Arra, hogy ne fecséreljem az időt olyan dolgokra, amikre nem érdemes, hogy „ragadjam meg a napot”.

Szekér Réka (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: