keresés a weboldalon

Kedvenc városom

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kedvenc városom

2016 május 31 - kedd
Törzsgyökeres zalaiként elmondhatom, hogy nincs szebb vidék, mint a dimbes-dombos Zala megye. Nem csupán azért gondolom így, mert ide húz a szívem, hanem mert bárki lelkét rabul tudják ejteni és el tudják varázsolni a gyönyörű dombságok és a vadregénybe illő zöldellő vidékek. Mindig vissza fogok vágyni ide, hiszen szülőföldemként tekintek erre a tájra.

Ennek ellenére, mintha mégis két hazám lenne, rettenetesen húz a szívem Győr-Moson-Sopron megyébe, és ezen belül is Sopron városába.

Ez a városnév mindenkinek ismerős kell, hogy legyen, mint a hűség és a szabadság városa. Hatalmas történelemmel rendelkezik ez a lélegzetelállító település, de egy kis töredékét kiemelve, ami talán egyben a legfontosabb is, hogy mitől nevezzük a hűség városának. 1921-ben ugyanis a trianoni békeszerződés után népszavazással dönthettek a lakosok, hogy Sopron és a környező 8 község melyik országhoz tartozzon: Magyarországhoz vagy Ausztriához. Végül természetesen Magyarország mellett döntöttek.

Emellett ez a város büszkélkedhet szinte a legtöbb műemlékkel. Gyönyörű, régies házai, macskaköves, szűk utcái teljesen magukkal ragadtak már a legelső látogatásomkor is, s azóta egyre jobban és jobban szeretem.

Talán ennek a mély rajongásnak köszönhetően, de főiskolás éveimet ebben a csodás városban tölthetem, és remélem, az utána következőket is, s Zala megye mellett ténylegesen a második otthonommá válik majd.

Varga Laura (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: