keresés a weboldalon

Kelevéz és reflexíj

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kelevéz és reflexíj

2006 május 16 - kedd
Honfoglalás kori harcművészeti bemutató és oktatás is része volt a XI. Egerszeg-fesztiválnak. A Vizslaparkban a gyerekek megismerkedhettek az íjászattal, a kelevézhajítással és a rovásírással, sőt, akinek kedve volt, lóra is pattanhatott.

Sok gyerek csak ilyenkor találkozik élő lóval – mondta Csondor Csaba lovas-íjász, a Zalai Gyepűvédők Nemzetségének vezetője. A májusi fesztivál keretében immár ötödik éve tartanak bemutatót az óvodásoknak és iskolásoknak. Ez utóbbiak közül leginkább azokat várták szívesen, akik éppen a honfoglalásról, azaz a honegyesítés koráról tanulnak. Az elméleti oktatás mellett nem árt, ha látnak korabeli fegyvereket, például visszacsapó reflexíjat, és szépen kidolgozott használati tárgyakat – tarsolyt, ivócsanakot – is.

A cél a figyelemfelkeltés, hiszen egy nap kevés arra, hogy a gyerekek elmélyüljenek a harci technikákban. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy aki egyszer részt vesz ilyen bemutatón, az más alkalmakkor is megkeresi a hagyományőrzőket. Csondor Csaba elmondta, hogy működnek szakkörök, és több nyári tábor is lesz a megyében. Az igazi az lenne, ha sikerülne elérni, hogy az általános és középiskolákban a testnevelés órák keretében heti egy alkalommal a diákok lovasoktatásban is részesülhetnének. A főiskolákon ugyanis már van lehetőség arra, hogy a kötelező tornaórákat a hallgatók kiválthassák a lovaglással. (Zala-Lap Kft., P. P. Z. A.)

Tartalom megosztása: