keresés a weboldalon

Kenyérfesztivál (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kenyérfesztivál (Videó)

2016 augusztus 22 - hétfő
A szentmisét követően az ünnepi programok a Göcseji Falumúzeumban folytatódtak, ahol a hagyományokhoz híven kenyérfesztivál várta az érdeklődőket. Itt a vidám családi programok mellett felszelték a zalai magyarok kenyerét is.

Rekordot döntöttek idén a zalai gazdálkodók. Ezúttal több mint 20 tonna búzát gyűjtöttek össze. A felajánlásokból készült liszttel, illetve kenyérrel most is a rászoruló gyermekeket támogatják – mondta el Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

A Magyarok Kenyere programnak helyet adó Falumúzeum ezen a napon ünnepelte 48. születésnapját. 1968-ban ugyanis az ország első szabadtéri néprajzi múzeumaként ekkor nyitotta meg kapuit. A Skanzen ezt az eseményt évek óta a kenyérfesztivállal ünnepli – mondta el Béres Katalin történész, főmuzeológus, majd hozzátette:

Narráció: Annak érdekében, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken még több látogató legyen, a város vezetése jelentős fejlesztéseket tervez a Falumúzeumban. Ehhez a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elkülönített közel 500 millió forintos forrás biztosít lehetőséget – tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester.

Az új kenyeret Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke és Balaicz Zoltán polgármester együtt szegték meg. A zalai magyarok kenyerét – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is a Korona Pékség sütötte. A pékek az érdeklődőknek még bemutatót is tartottak.

 

A kenyérfesztivál több vidám programmal kedveskedett a gyerekeknek. Volt, aki kézműveskedett, más a lovaglást próbálta ki. Így volt ezzel Vidák Abigél és Gyergyák Bíborka is.

A rendezvényt emellett kirakodóvásár, mesterség-bemutatók és különböző színpadi produkciók színesítették. Itt többek között az Énekmondó együttes adott műsort.

V.D./CS.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: