keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kenyérfesztivál (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kenyérfesztivál (Videó)

2015 augusztus 25 - kedd
A szentmisét követően az ünnepi programok a Göcseji Falumúzeumban folytatódtak, ahol immár 15. alkalommal rendeztek kenyérfesztivált. Itt a Magyarok Kenyere program részeként készített új kenyeret is felszelték.

Az ünneplőket Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte. Beszédében a Szent István-i örökség megtartásának fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a mai magyarok feladata, hogy kövessék államalapító királyunk intelmeit.

A falumúzeum augusztus 20-án nem csak az államalapítást és az új kenyeret ünnepli, hanem fennállásának 47. évét is. Erre Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese hívta fel a figyelmet. Utalt arra, hogy a hamarosan induló fejlesztési munkálatoknak köszönhetően tartalmasabb programot kínálnak majd az idelátogatóknak.

A köszöntőket követően Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke és Balaicz Zoltán polgármester együtt szelték fel az új kenyeret. Az ehhez szükséges búzát – a magyarok kenyere programhoz kapcsolódva – a tüskeszentpéteri malomban őrülték .

Az új kenyérhez különleges alapanyagot is használtak a készítők. A hozzávaló sót például Erdélyből hozták.

A borongós idő ellenére a látogatókat egyebek mellett kirakodóvásár és íjászbemutató várta, de kipróbálhatták például a kovácsmesterséget is. A napot a négy év után ismét színpadra lépő Hétrét együttes koncertje zárta.

K.Zs. / I.G.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: