keresés a weboldalon

Kerámia-párbeszéd

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kerámia-párbeszéd

2009 december 02 - szerda
A Gébárti Nemzetközi Művésztelep elmúlt három évének anyagából nyílt tárlat a Keresztury ÁMK Gönczi Galériájában. Az 1992 óta működő alkotótelep időnként profilt vált, szobrászok, festők, fafaragók, keramikusok gyűlnek össze, a művészeti vezető meghívására. Az utóbbi három évben ezt a posztot Nagy Johanna töltötte be, K. Krawczun Halina művészeti vezetővel együtt munkálkodva, hazai és külföldi alkotóknak kínálva lehetőséget a bemutatkozásra, egymás megismerésére.

A művészek a szokásnak megfelelően alkotásaikból két darabot felajánlanak a város számára. A mostani, 18. művésztelep zárásakor már több száz darabossá bővült ily módon a gyűjtemény, melynek méltó körülmények közötti bemutatása, egy állandó tárlat formájában bizonyára emelné a Zalaegerszege látogatók számát. Dr. Gyimesi Endre polgármester köszönetét fejezte ki a színvonalas munkáért, és a tárlat sikeres bemutatását javasolta Lengyelországban és a pécsi galériában is.

Az ünnepségen dr. Kovács Orsolya művészettörténész, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa ismertette a kerámia művesség történetét a középkortól napjainkig. Bemutatta azt a sajnálatos folyamatot is, mely során ezen tárgyak a lakásokból, a mindennapokból szinte eltűntek. Ennek a tendenciának a visszafordítását remélhetjük, a fentihez hasonló tárlatok láttán.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: