keresés a weboldalon

Kérdőív a város ismertségéről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kérdőív a város ismertségéről

2009 március 20 - péntek
Sajtótájékoztató keretében számolt be Pereszteginé Szabó Júlia, a Tourinform Iroda vezetője és a város önkormányzata annak a felmérésnek az eredményéről, melyet az iroda munkatársai töltettek ki az Utazás 2009 kiállítás vendégeivel.

Mint arról már korábban hírt adtunk, a budapesti Hungexpo területén megrendezett idei nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás ideje alatt, Zalaegerszeg ismertségét mérő tesztet kaptak a zalai standhoz látogatók. A kérdőíves felmérésre az önkormányzat kérte fel a Tourinform Irodát. Az eredményeket ismertetve dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: harmadik esztendeje zajlik már ez a program.

Tavaly az Egerszeg Fesztiválon és nyáron a Gébráti fürdőhelyeken is sor került hasonló vizsgálatra. Arra kíváncsiak, hogy az idelátogatók, illetve ez esetben a budapesti szakkiállításra érkezők mennyire ismerik a várost, s annak nevezetességeit. A kérdőívet több mint 270-en töltötték ki. A minta véletlenszerű: férfiakat/nőket, fiatalokat/időseket vegyesen kérdeztek meg azok közül, akik a stand előtt elhaladtak. A felmérés nem reprezentatív, ám a városnak fontos támpontokat ad a további idegenforgalmi fejlesztésekkel kapcsolatban.

A választ adók 29 százalékának a város fürdői és az Aqua City jut először eszébe, ha a Zalaegerszeg szót meghallja. Ezt a ZTE futballcsapat követi. Ezen kívül a skanzent, a város természeti értékeit illetve Göcsejt, mint tájegységet nevezték meg a tesztet kitöltők. Közülük egyébként 51 százalék járt már a városban. Hogy milyen célból érkeztek a megyeszékhelyre? A többség a nevezetességeket tekintette meg, ezt a fürdőzés követi, majd a rokonok/barátok látogatása. Nagyon magas az átutazók száma is. A polgármester szerint a jövőben arra kell törekedni, hogy őket legalább néhány napra itt tudjuk tartani.

Az idelátogatók többsége egy napra érkezik, bár idén magas volt azoknak a száma is, akik 4 vagy annál több napot jelöltek meg. Az eredményekből az is kiolvasható, hogy növekszik a zöldturizmus népszerűsége; sokan érdeklődnek a dombok, erdők, és a túrázási lehetőségek, valamint a gasztronómia iránt. Jelzés értékű, hogy a válaszolók túlnyomó többsége az Internetről tájékozódik mielőtt útnak indul. Az útikönyvek és turisztikai célú plakátok, újsághirdetések szerepe csökkeni látszik.

Összességében javult a város ismertsége, egyre többen látogatnak ide a fürdőzési lehetőségek, a táj szépsége és a látnivalók miatt, ám van mit erősíteni az idegenforgalom terén. Például ami a programokat, eseményeket illeti, annál is inkább mert az idei esztendő a kulturális turizmus éve. A kérdőívet kitöltők egy tudáspróbán is részt vettek. A helyesen válaszolók sorsoláson vettek részt. A sajtótájékoztatón közjegyző jelenlétében három szerencsés (két fővárosi és egy vidéki) nyertes nevét húzták ki, akik egy-egy hosszú hétvégét tölthetnek el a városban az Aqua City, a Hotel Balaton és az Aranybárány Szálló jóvoltából.

A sorsolást követően Bogár Beáta idegenforgalmi referens ismertette a legfrissebb egerszegi kiadványokat. Megjelent egy három nyelvű térkép „Kincseink” címmel, mely a város és a kistérség látnivalóiról informál. Erre az évre is elkészült a „Programajánló”, mely összefoglalja az idei kulturális eseményeket. Zalaegerszeg nem hiányzik az országos eseménynaptárból sem: a Göcseji Falumúzeum immár hagyományos áprilisi fazekas és keramikustalálkozója a régió egyik kiemelt programjának számít.

(Zala-Lap, pP)

Tartalom megosztása: