keresés a weboldalon

Keresztury Dezső születésének 119. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Keresztury Dezső születésének 119. évfordulójára emlékeztek Zalaegerszegen (Videó)

2023 szeptember 12 - kedd
Aláírták Keresztury Dezső – Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött – iratainak digitalizálásáról és közzétételéről szóló együttműködési megállapodást. Ezt megelőzően az akadémikus és költő szobránál tartottak megemlékezést, valamint koszorúzást születésének 119. évfordulóján.

Kiss Gábor, a Keresztury Emlékbizottság tagja beszédében felidézte az irodalomtörténész életútját, akit művelődéspolitikai tevékenységéért 2004-ben Magyar Örökség díszoklevéllel ismertek el. 1975-ben szülővárosában díszpolgárrá választották.  

Jánkahegyen emelt házát és értékes gyűjteményét 1978-ban a városnak adományozta.

Az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója a Keresztury-életművet a 20. század legnagyobb irodalmi hagyatékának nevezte. A kéziratok online térben való megjelenéséről szóló szerződést Rózsa Dávid és a jogörökös a Deák Ferenc megyei könyvtárban látta el kézjegyével. A dokumentumok között kortársakkal, művészekkel, festőkkel és irodalmárokkal folytatott levelezés is található.

A születésnapon Keresztury Dezső 39 művét tettek közzé a magyar elektronikus könyvtárban. A tárgyi emlékekből a zalaegerszegi közgyűjteményben minitárlat nyílt.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: