keresés a weboldalon

Keresztury-emlékév

Zalaegerszeg címer
Hírek

Keresztury-emlékév

2024 április 17 - szerda

Százhúsz esztendővel ezelőtt, 1904. szeptember 4-én született Keresztury Dezső. Tiszteletére szülővárosában, Zalaegerszegen színvonalas emlékprogramokat – konferenciát, irodalmi estekeket és kiállításokat – szerveznek. Minderről a városházán tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Keresztury Dezső értékes szellemi örökséget hagyott a zalai vármegyeszékhelyre, melynek ápolása az utókor feladata.

A város létrehozta az országos kulturális művészeti díjat, a Keresztury Dezső-díjat. Emlékbizottságot alapítottak, melynek fő feladata a hagyaték megőrzése.

A megyei könyvtár és a művelődési központ az emlékév programjaival igyekszik minden korosztályt megszólítani.

A legjobb alkotások Keresztury életművét bemutató kiállítás anyagát gazdagítják, amit szeptemberben nyitnak meg a Gönczi Galériában. Ezen a napon avatják fel azt a domborművet, melyet Béres János szobrászművész készít a művelődési központ névadójáról.

Április 29-én – halálának évfordulója tiszteletére – virrasztást tartanak a József Attila Városi Tagkönyvtárban, ahol barátok és pályatársak emlékeznek munkásságára. A középiskolások legszebb költeményeivel állnak majd a közönség elé. Szeptember 6-án pedig Pannónia szülötte, Keresztury Dezső címmel rendeznek emlékkonferenciát.

K.I./E.K.

Képgaléria


További hírek, aktualitások az Egerszegi Hírek oldalon olvashatók.

Tartalom megosztása: