keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Keretszám-változások (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Keretszám-változások (Videó)

2012 december 07 - péntek
A felsőoktatás 2013-as keretszámai foglalkoztatják ezekben a napokban leginkább a főiskolák és egyetemek jelenlegi és leendő hallgatóit, illetve vezetőit. Az új felsőoktatási koncepció szerint hazai szinten 10.480-an tanulhatnának teljesen ingyenesen, míg 46.330-an részösztöndíjas felsősoktatási szak-, alap- és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ingyenes lehetőségből Zala megye milyen mértékben részesül.

A változtatás Zalaegerszegen a műszaki képzésben 50-70, az egészségügyi karon 150, míg a gazdálkodási karon 200 hallgatót érinthet közvetett vagy közvetlen módon. Balaicz Zoltán tájékoztatása szerint a gazdálkodási kar a hagyományos állami képzésre nem kapott ugyan keretszámot, ám – akár szerencsének is nevezhetően -, elkezdődhetett a gazdasági informatikus, valamint a közszolgálati szakképzés. Az alpolgármester most abban bízik, hogy az átalakítás nem érinti majd ezt a két oktatási formát, s így lesz részösztöndíjas, illetve állami keret. Ha mégis fizetni kell, segítség lehet az önkormányzat által indított Befektetés a jövőbe nevű ösztöndíj, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola által indított ösztöndíj, amihez a diákhitel is kapcsolható. A remények szerint ezek együttesen biztosíthatják a zalai megyeszékhelyen a hallgatói utánpótlást.


Mint Balaicz Zoltán hozzátette, a részösztöndíj felét az állam, másik felét pedig a Pannon Fejlesztési Alapítványon keresztül a cégek magukra vállalnák.
V.N./E.K.

Tartalom megosztása: