keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Készenlétben a hóekék

Zalaegerszeg címer
Hírek

Készenlétben a hóekék

2006 november 17 - péntek
A korábbi esztendőkhöz hasonlóan ebben az évben is megtartotta közös gépszemléjét a Zala-Depo Kft. és a Városgazdálkodási Kft., ahol bemutatták azokat az eszközöket, melyekkel a következő hónapokban a hóeltakarítást, illetve a síkosságmentesítést végzik a szakemberek.

A szemlén Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a tavalyi tél 35 millió forintot emésztett fel, de már az idén is akadt dolguk, hiszen pár nappal ezelőtt a lefagyott havas eső miatt munkába állították a sószórójukat. Mint megtudtuk, ezen a télen öt, szóróadapterrel ellátott hóeke, két rakodógép, négy szállítójármű, valamint két személyszállító, s mindemellett huszonöt fő vár bevezetésre. Szóróanyagból szintén „bespájzoltak”, 320 tonna só, 40 tonna zúzalék, 80 tonna sós homok, 50 tonna salak és 8 tonna dolomit kőpor áll rendelkezésre, és összesen 170 kilométernyi belterületen, illetve 188 kilométernyi külterületen végzik a hóeltakarítást a Zala-Depo Kft., valamint a Városgazdálkodási Kft. munkatársai.

Gecse László hozzátette: a korábbi esztendőkben még a legnagyobb havazásnál is 4-5 óra alatt mindenütt megtisztították az utakat a leesett hótól. A város peremkerületeiben helyi, egyébként mezőgazdasági vállalkozókat vonnak be a hóeltakarításba, s ha nagyobb mennyiségű hó hull, akkor elszállítják azt, mert így nem halmozódik fel.

Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Zala-Depo Kft., a Magyar Közút Kht. és a VG évek óta közösen végzi a téli hóeltakarítást, valamint a síkosságmentesítést, és ebben az esztendőben is mindent elkövetnek azért, hogy a téli időjárás minél kevesebb kellemetlenséget okozzon az itt élő emberek számára. Az iskolák és a forgalmasabb pontok mellett fokozott figyelmet fordítanak például a buszmegállók környékére, ahová síkosságmenetesítő anyagot szeretnének kihelyezni, s ezzel gyorsan közlekedésre alkalmassá lehet majd tenni a járókelők által jobban igénybe vett szakaszokat. A VG hét kistraktorral, három kézimotoros hómaróval és igény szerint meghatározott munkaerővel veszi fel a küzdelmet az idei téllel.

A gépszemlén elhangzott, a szakemberek fontossági sorrendet állítottak fel az egyes útvonalak között, és elsőként a tömegközlekedési útszakaszokon, majd ezt követően a meredekebb útvonalakon oldják meg a hóeltakarítást. A lakosság folyamatosan jelezheti, hogy mely pontokon okoz gondot a hó, így a Városgazdálkodási Kft.-nél a 311-494-es, a Zala-Depo Kft.-nél az 598-942-es, illetve az 598-940-es, míg a Magyar Közút Kht.-nál a 311-451-es telefonszámon lehet bejelenteni, ha valahol fennakadást idéz elő a lehulló téli csapadék. Az illetékesek leszögezték, minden jelzést komolyan vesznek, s a problémát megpróbálják minél hamarabb orvosolni. (Zala-Lap Kft., P. Sz., P. K. E.)

Tartalom megosztása: