keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Készülnek a jövőre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Készülnek a jövőre

2010 november 24 - szerda
Ismét sor került a közelmúltban a zalai felsőoktatási intézményeket bemutató fórumra. A már hagyományosan ismétlődő rendezvény célja a felsőfokú képzés erősítése, a helyi lehetőségek kölcsönös kihasználása, az értékek fejlesztése, és nem utolsó sorban a beiskolázási propaganda volt.

A fórumra Zala, Vas, Veszprém és Somogy megyéből érkeztek középiskolai igazgatók, tanárok, diákok és még szóülők is. Szólt a jelenlévőkhöz dr. Solt Katalin, a zalaegerszegi pénzügyi és számviteli főiskola vezetője, a Nyugat-Magyarországi Egyetem zalaegerszegi mechatronikai mérnöki BSc képzésről dr. Bejó László dékán helyettes, dr. Varga Mihály in5tézetigazgató és Németh Árpád, a Zalaegerszegi Műszaki Képzési és Kutatási Központ igazgatója.

Előadást tartott még Zsigmond Edit, a pécsi egyetem egészségtudományi kar zalaegerszegi képzési központjának igazgatója, valamint dr. Borosán Gyula a pécsi egyetem felnőttképzési és emberi erőforrás fejlesztési kar zalaegerszegi tanszékvezetője, aki az andragógiai képzésről tartott tájékoztatót.

Többek között elhangzott: a felsőfokú képzés jelenlegi struktúrája, a „divatirányzatok” nem kedveznek a vidéki felsőfokú képzésnek, és a közeljövő tendenciái csak nehezítik ezt a helyzetet. Pedig a vidék európai színvonalú megmaradásának, fejlődésének záloga az itt élő értelmiség, melynek utánpótlásáról muszáj gondoskodni.

A felmérések azt mutatják, hogy a fővárosba került egyetemisták az ott maradás érdekében erős csábításnak vannak kitéve, így a régióban hiány keletkezik műszaki, egészségügyi és pénzügyi szakemberekben. Ugyanakkor a helyben végzett diákokat foglalkoztató cégek visszajelzései pozitívak, a fiatal diplomások megállják helyüket az adott szakterületen.

Zala-Lap, V. Zs.

Tartalom megosztása: