keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Készülődés az iskolakezdésre

Zalaegerszeg címer
Hírek

Készülődés az iskolakezdésre

2005 augusztus 10 - szerda
A város önkormányzata ebben az esztendőben is jelentős pénzösszeget fordít az oktatási és a szociális intézmények felújítására. A minap dr. Gyimesi Endre polgármester, Tombi Lajos és Gyutai Csaba alpolgármesterek a Ganz-Munkácsy, a Báthory-Kinizsi-szakközépiskolákban, a Dózsa-iskolában, valamint a Napsugár úti bölcsődében tettek rövid látogatást. Az intézményekben gőzerővel folynak a munkálatok.

A bejárás első állomása a Ganz-Munkácsy-iskola volt, ahol több mint 60 millió forintos felújítást hajtanak végre. Ennek keretében kicserélik a nyílászárók jelentős részét, négy korszerű technológiájú kazánt helyeznek üzembe, és a jövőbeni költségek visszaszorítása érdekében, teljesen új radiátorszelepeket szerelnek fel. Emellett mintegy 8 millió forint ráfordítással – melyhez a város közel 6 millió forinttal járult hozzá – teljesen új burkolattal látják el az intézmény udvarán található sportpályát.

A helyszínen dr. Gyimesi Endre elmondta: a Deák Városépítő Program része, hogy a helyi intézményhálózatot folyamatosan felújítják, s ennek megfelelően a tavalyi és a tavalyelőtti célkitűzések között is nagy hangsúlyt fektettek ezekre a feladatokra. Az elmúlt esztendőben 1 milliárd forintnál is többet, idén pedig félmilliárd forintot különítettek el a bölcsődék, az óvodák, az általános és középiskolák, valamint az egészségügyi intézmények rekonstrukciójára. A polgármester kiemelte: annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat tavaszi szemléjén kiderült, Zalában Zalaegerszegen vannak a legjobb állapotban az oktatási intézmények, akad bőven tennivaló. Azt ugyancsak megtudtuk, hogy több mint 20 intézményt érinti a felújítás.

Gyutai Csaba hozzátette: a város iskolái, óvodái 25-30 évvel ezelőtt szinte egyidőben épültek, így mindenképpen indokolt az átalakításuk és felújításuk. A munkálatok után a korszerűbb, modernebb technika is nagyobb „teret hódíthat” az épületekben, amely hozzájárulhat az egyes intézmények költségeinek a csökkentéséhez. Ezekhez a munkálatokhoz Zalaegerszeg a Nemzeti Energiatakarékossági Programon nyert több tízmillió forintos pályázati támogatást, amely felhasználásával 2 általános, és 4 középiskolában hajthatnak végre fejlesztéseket. Az alpolgármester szerint a város megtette az első lépéseket a minőségi fejlődés útján, melyet természetesen a jövőben szeretnének folytatni. Hangsúlyozta: jó lenne, ha Zalaegerszeg országosan is példaértékű eredményeket tudna felmutatni ezen a területen.

Szinte a teljes zalaegerszegi intézményhálózatot érinti a felújítás, melynek eredményeképpen a 21. századi technológia vonul be az egyes oktatási és szociális feladatokat ellátó épületekbe, szögezte le Tombi Lajos. Ennek köszönhetően javulnak az ottani munkakörülmények, s a gyerekek és a pedagógusok is szebb, kulturáltabb körülmények között tölthetik a mindennapjaikat. A szeptemberi iskolakezdésre a munkák nagy része befejeződik, így a legtöbb helyen megújult miliőben kezdhetik a tanévet a diákok. A várostól eszközbeszerzésre 10-15 millió forintot kaptak az intézmények, melyet padok, székek és egyéb felszerelések vásárlására fordíthatnak. Ennek felhasználásával több általános és középiskolában olyan iskolapadokat szerelnek fel, melyek védik a gyermekek gerincét.

Ottjártunkkor, a Dózsa-iskolában is teljes intenzitással dolgoztak a munkások. A nyári szünidő alatt külső homlokzatfelújítást hajtanak végre az iskolán, és hamarosan az új „gerincbarát” padokat is felszerelik. A Napsugár úti bölcsődét szintén megszállták a szakemberek, akik itt vizesblokk-, és burkolatfelújítást, tetőszigetelést és különböző rekonstrukciós munkálatokat végeznek. A Báthory-Kinizsi-iskolában több mint 700 nyílászárót cserélnek ki a nyár folyamán, és kazánrekonstrukcióra is sor kerül a vakáció ideje alatt.

Tartalom megosztása: