keresés a weboldalon

Két keréken az unióban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Két keréken az unióban

2008 május 05 - hétfő
Figyelemfelhívó jelleggel másodszor járja az országot Zelei József a „Két keréken az unióban” országos biciklis túra keretében. Kaposvárról jövet és Szombathely felé tartva Zalaegerszeg volt a célállomás május 5.-én. A Dísz téren Gyutai Csaba alpolgármester köszöntötte a sportembert, aki közel egyhónapos akciójával a természetvédelemre, a globális felmelegedés veszélyére, az erőszak és gyűlölködésmentességre, és nem utolsó sorban a kerékpáros közlekedés jelentőségére és biztonságossá tételére kívánja felhívni a figyelmet.

Mivel a kerékpározás szerelmese 2004.-től több ezer kilométeres nemzetközi túrákon is részt vett, kellő rálátással bír az egyes országok közlekedési és azon belül a kerékpáros és gyalogos közlekedési morálra. Legjobb példákat erre a Skandináv országokban látott. Itt kisgyerekkortól fogva a nevelés része a kerékpáros közlekedésre szoktatás, ennek biztonságát megfelelő infrastruktúra biztosítja (minden településen az utak jobb és bal oldalán van kerékpárút, illetve egy rövid út a lokális közlekedésre, és egy elkerülő a turistáknak).

Mint elmondta Magyarországnak e téren még sokat kell fejlődnie, bár pozitív irányú elmozdulás érzékelhető. Véleményét megerősítette az alpolgármester, utalva a zalaegerszegi és városkörnyéki kerékpárutak fokozatos kialakítására, fejlesztésére. Elmondta: ezzel kapcsolatban jelenleg is pályázik az önkormányzat.

Zelei József egyben felhívta a figyelmet, a „Bringázz a munkába” akcióra is, mely a Skandináv országokban szintén elterjedt és elfogadott gyakorlat, akár öltöny – nyakkendőben is. A találkozó végén Gyutai Csaba aláírta azt a plakátot, melyen a szimpatizáns települések vezetőinek szignója látható. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: