keresés a weboldalon

Két nemzet egy kötetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Két nemzet egy kötetben

2008 december 18 - csütörtök
Két együtt élő nép közös dokumentuma az a kétkötetes szöveggyűjtemény, melyet a múlt héten mutattak be a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban. A „Források a Muravidék történetéhez” című könyv hatéves munka, valamint széles körű hazai és nemzetközi összefogás eredménye.

A kétnyelvű (magyar-szlovén) forrásgyűjtemény létrehozását Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója álmodta meg. A történeti dokumentumok kutatásában pedig a zalaiakon kívül a Vas Megyei Levéltár munkatársai, illetve a Muraszombati Területi Múzeum, és a Maribori Területi Levéltár szakemberei segédkeztek. A szerzők között ott találjuk Bilkei Irén, Foki Ibolya, Kapiller Imre és Molnár András történész-levéltárosokat is.

A kötetet bemutató dr. Gyimesi Endre polgármester, a levéltár egykori igazgatója elmondta, hogy bár ő nem írt tanulmányt a könyvbe, mégis magáénak érzi azt. Annál is inkább, mert a 80-as években az ő igazgatósága idején kezdődtek a szlovén kollégákkal azok a szakmai kapcsolatok, amikből később kialakult a levéltári kutatótáborok rendszere. Ezek a nyári találkozók évente megrendezésre kerülnek.

A mostani olvasókönyvön 2002 óta dolgoztak a levéltárosok és történészek. Közel harminc ember munkája van a gyűjteményben, ami végül 800 oldalas, kétkötetes lett, és 1100 esztendőt fog át. Az első kötet 871-től 1850-ig, a második pedig 1850-től 1921-ig tárgyalja a Muravidék történetét. Több mint hatvan képpel és térképekkel illusztrálva azt.

A dokumentum érdekessége, hogy bár két országról van szó, mégis egységes szemléletben vizsgálja a nemzetek eseményeit, sorskérdéseit. Fontos, hogy a közös múltat minél többen megismerhessék, s nemcsak a történettudomány iránt érdeklődők.

A szöveggyűjtemény tematikáját összeállító Molnár András elmondta, hogy helyre kell tenni azt a kérdést, hogy hol is van pontosan a Muravidék. Sokan ugyanis összetévesztik a Muraközzel. Ezt a földrajzi területet és történeti fogalmat már a 18. században is említik „Murán túli területekként”; ám ekkor még az osztrák örökös tartományhoz tartoztak. A Muravidék kifejezés a trianoni békeszerződés után nyert értelmet.

Zala nyugati járása, Vas megye tótsági része, valamint Lendva és Zalalövő környékének egy része tarozik hozzá. A kötetbemutatón elhangzott: a szlovén kollégák ígéretet tettek arra, hogy elkészítik a kötet harmadik részét is, mely 1921-től napjainkig gyűjtené össze a térségre vonatkozó dokumentumokat. A most megjelent két kötet CD-ROM formájában is hozzáférhető.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: