keresés a weboldalon

Két új kistérség alakulhat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Két új kistérség alakulhat

2007 február 23 - péntek
Az érintett települések polgármesterei szerint eddig jól működött a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, de a forráslehívás szempontjából előnyösebb helyzetbe kerül néhány község, ha külön kistérséget hoz létre, ezért többen szeretnének kiválni a társulásból. A tervek szerint Zalalövő és Pacsa hozna létre új kistérségi társulást, míg a zalaegerszegi kistérség – a jelenlegi értesüléseink szerint – 59 települést tömörítene magába, s így továbbra is az ország legnagyobb társulása maradna.

– Jelenleg 79 településből áll ez a kistérség, melynek határait a Központi Statisztikai Hivatal jelölte ki. Azt azonban tudni kell, a többcélú társulási törvény minden település számára lehetővé teszi, hogy – az önkormányzati választások után hat hónapig – kezdeményezze egy új kistérség megalakítását. Ehhez csak az kell, hogy a település képviselő-testülete megszavazza a javaslatot, és a csatlakozni kívánó községek megválasztott képviselői szintén támogassák ezt – tudtuk meg Fodor Dórától, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének vezetőjétől. – A polgármesterek elmondása alapján a mi társulásunk eddig jól működött, de a racionálisabb és költséghatékonyabb közszolgáltatás érdekében néhány település – Zalalövő és Pacsa vezetésével – szeretne új kistérséget alakítani. Társulásunk ezért is támogatja az ő kiválásukat. Emellett van olyan általános működésre fordítható normatíva, melynek határát az idei évi költségvetési törvény kistérségenként minimum 20, maximum 45 millió forint közé határolta be. Az aprófalvas térségek segítése érdekében pedig minél kisebb egy település, annál nagyobb szorzóval lehet lehívni ezt a támogatást. Kiszámoltuk, ha tőlünk néhány település kiválik, és új társulást hoz létre, akkor kistérségenként 20 millió forintot tudnak behozni a rendszerbe, azaz forráshoz jutás szempontjából előnyösebb, ha több a kistérség.

Fodor Dóra elmondta, Zalalövő eddig biztosan hat településsel alkotna új kistérséget, de 2007. március 31-ig még további községek is csatlakozhatnak hozzájuk. Pacsa saját térségéből eddig tizennégy települést, a keszthelyiből három, míg a nagykanizsai térségből három községet kíván bevonni az újonnan létrehozandó kistérségi társulásba.

– Az új kistérség megalakulása előtt a településeknek az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz kell beadniuk egy kérelmet, majd végül az országgyűlés szavaz a kérdésről. A jelenlegi állapot szerint 59 település maradna a társulásunkban, azaz feltehetően a jövőben is mi leszünk az ország legnagyobb kistérsége. A kaposvári kistérség 61 településből áll, de úgy tudjuk, náluk is több község jelezte már kiválási szándékát. Társulásunk támogatja az új kistérségek létrejöttét – erről már támogatói nyilatkozatot is hoztak -, hiszen közös érdek, hogy minél több központi forrás kerüljön a térségbe. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: