keresés a weboldalon

Kétszer annyi szabálysértő

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kétszer annyi szabálysértő

2007 január 19 - péntek
A 2006-os esztendőben is bőven akadt tennivalója a városban tevékenykedő közterület-felügyelőknek. Vezetőjük, Pap Zsolt elmondta, a tavalyi évben kétszer annyi esetben kellet eljárniuk, mint a 2005-ös esztendőben. A legtöbb gondot továbbra is a közlekedési szabályok megsértése, a zöldterületen való, illetve a szabálytalan parkolások okozzák, az viszont pozitívum, hogy a városlakók jobban odafigyelnek a köztisztaság megóvására, és nem szemetelnek annyira.

2006-ban két fővel bővült a közterület-felügyelet állománya, így a tavalyi esztendőben már hét személy végezte a közterületek ellenőrzését. 2006-ban összesen 1418 esetben szabtak ki helyszíni bírságot a közterület-felügyelők, amely kétszer annyi, mint a 2005-ben. Pap Zsolttól megtudtuk: az elmúlt évben több mint 4 millió forint értékben kötelezték pénzbírságra a szabálysértőket, és egy-egy személyre általában 3-4000 forint bírságot szabtak ki.

– A legtöbb esetben a közúti közlekedési szabályok kisebbfajta megsértése miatt kellett eljárnunk. Az esetszámok növekedése egyébként itt is megfigyelhető, hiszen 2005-ben 427 ilyen esetünk akadt, 2006-ban viszont 977-re duzzadt ez a szám. Emellett a polgárok a parkok, valamint a zöldterületek védelmét sem veszik kellő komolysággal. A tavalyelőtti esztendőhöz képest megháromszorozódott az ilyen jellegű bírságok aránya. A parkok, zöldterületek védelmét egy helyi rendelet is kimondja, ezért az ilyen szabálysértésekre kiemelten odafigyelünk. Számtalanszor előfordul, hogy az emberek feljárnak a fűre, „felrúgatnak” a szegélyekre – említette a közterület-felügyelők vezetője. – Folyamatosan ellenőrzéseket végeztünk a belvárosi tereken, így például az Európa és a Mindszenty térre. Itt naponta többször megjelentek munkatársaink, és nagyon sok esetben intézkedniük is kellett. Közel 500 esetben kellett ezeken a központi helyeken helyszíni bírságot kiszabnunk. A parkolásban kisebb gondot okozott korábban a belvárosi parkolóház építése, és sokan nem akartak 100-200 méterre megállni az úti céljuktól, hanem inkább szabálytalanul leparkoltak valahol. Zalaegerszegen megoldható a parkolás, ennek ellenére sokan az egyszerűbb, de szabálytalan parkolási megoldásokat választják. Az elmúlt esztendőben 1254 darab köztisztasági ellenőrzést hajtottunk végre, melynek keretében az illegális szemétlerakók felszámolására, a köztisztasági szabálysértésekre helyeztük a figyelmet. Pozitívum, hogy a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb probléma akad ezen a területen, és a szemetelés sem annyira neuralgikus pont Zalaegerszegen. Próbáltuk „fülön csípni” azokat a kutyatulajdonosokat is, akik ebük után nem takarítják el a kutyapiszkot. Szerencsére ebben is sikerült előbbre lépni, és sok gazdi már feladatának tekinti ennek elvégzését. Jó kapcsolatot alakítottunk ki a rendőrséggel, és a jövőben még szorosabb együttműködést szeretnék kialakítani velük. A rendőrség munkatársaival összesen 54-szer hajtottunk végre közös járőrözést.

A közterület-felügyelet a közterület-használati szerződéshez kötött tevékenységek jogszerűségét is vizsgálja. 2006-ban közel 500 darab ilyen szerződést készítettek a felügyelet munkatársai, de számtalanszor végeztek ilyen jellegű ellenőrzéseket a városban. Tavaly három esetben intézkedtek talált, 2. világháborús gránát megsemmisítésének ügyében.

– A lakossági bejelentéseket mindig megpróbáljuk a lehető legrövidebb idő alatt orvosolni. Úgy érezzük, a zalaegerszegiek elfogadták a közterület-felügyelőket, és nagyon sokszor igénylik is a segítségünket. 2006-ban összesen 186 esetben érkezett hozzánk lakossági bejelentés. A legkülönbözőbb ügyekben fordulnak hozzánk, így távolítottunk már elhagyott autót közterületről, de jártunk már el engedély nélküli tűzgyújtás ügyében is. Sokszor – összesen 253 esetben – jeleztük az illetékes üzemeltető felé, ha kidőlt kandelábert, vagy ha valahol balesetveszélyes állapotot fedeztünk fel, illetve jelentettek be hozzánk.

Pap Zsolt megjegyezte: 2007-ben fokozottan ellenőrzik majd a közterületi szerződéshez kötött tevékenységeket, valamint fontos területként kezelik a parkok, és a zöldterületek védelmét. A központi tereket ezt követően ugyancsak folyamatosan ellenőrizik, de tervezik, hogy a rendőrség mellett, a Nemzetőrséggel is közös járőrözéseket fognak végrehajtani. (Zala-Lap Kft., P. Sz., P. K. E.)

Tartalom megosztása: