keresés a weboldalon

Kettős egyházi ünnep Besenyőben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kettős egyházi ünnep Besenyőben

2009 július 27 - hétfő
A patrónus Szent Anna napján, július 26-án tették le az épülő új templom alapkövét Zalaegerszeg Besenyő városrészében. Ez alkalommal dr. Veres András megyéspüspök és az esperesi kerület papsága koncelebrálta szentmise a pápa által meghirdetett Papság Éve hivatalos nyitánya is volt az egyházmegyében.

– A kettős ünnep egybecseng, a kövekből és a lelkekből épülő egyház összetartozik – mondta dr. Veres András, majd beszédében a papi hivatást méltatta. Egyben felhívta a figyelmet a papság csökkenő számára. Ezen ok miatt több falusi templomban nincs mód a vasárnaponkénti istentisztelet megtartására, mely félő, hogy a rendszeres hitgyakorlás kárára fordul.

A besenyői híveket ez a folyamat nem érintette meg, sőt az itteni gyülekezet buzgósága alapozta meg a gondolatot 2007-ben hogy az Árpád-korban épült művészettörténeti értékekkel bíró temető kápolna mellett igény lenne egy nagyobb templom építésére. Az elképzelést az egyházmegye és a város testülete is támogatta. A Besenyő utca 30. szám alatt lévő egykori posta épület és a három önkormányzati lakás lebontása után kezdődhet majd az új templom építése.

Remények szerint 2010 végére járulhatnak majd itt oltárhoz a hívek, akiknek nemcsak erkölcsi, hanem anyagi támogatására is szükség lesz ez ügyben. Az alapkőbe tett kapszula, mely napjainkat valóságát hivatott konzerválni, tartalmazza Czigány László építészmérnök tervrajzát, néhány egyházi és világi újságot, ma használatos pénzérmét és egy számítógépes lemezt.

– Hirdesse a leendő új templom Isten dicsőségét, szolgálja az emberek üdvösségét, építve a közösséget, erősítve a szeretetet – mondta Stróber László apátplébános az alapkő letételekor, majd püspöki szentelést és áldást kért.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: