keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kevesebb bűncselekmény, rosszabb közlekedésbiztonság

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kevesebb bűncselekmény, rosszabb közlekedésbiztonság

2008 február 29 - péntek
Kevesebb bűncselekményt, ugyanakkor több személyi sérüléssel járó közúti balesetet jegyeztek az elmúlt évhez képest 2007-ben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén, hangzott el a városi kapitányság évértékelő állománygyűlésén.

Szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott és szilárd közbiztonságról tanúskodnak a statisztikai adatok. Összességében valamennyi bűncselekmény-kategóriában kevesebb elkövetés történt, mindazonáltal az ismertté vált bűncselekmények száma 5,8 százalékkal csökkent, valamint rosszabbodott a lakosság szubjektív biztonságérzete, mondta el beszámolójában Kámán János rendőr ezredes.

Zalaegerszeg rendőrkapitánya szerint emiatt az eredmények elmaradnak a várttól, ami a húszszázalékos létszámhiánynak és nagy fluktuációnak tudható be. Az állomány mintegy 25 százaléka lépett ki az elmúlt évben nyugdíjazás és a szervezeti integráció következtében. A távozó kollégák nagy tapasztalatát lelkesedéssel igyekezték pótolni, fogalmazott a rendőrkapitány. Mindezek ellenére nem romlott az intézkedési aktivitás, a nyomozáskezdeményezések, valamint a lezárt nyomozások száma sem csökkent az előző évekhez képest.

A beszámolóból kiderült, a 3510 ismertté vált bűncselekmények mintegy egyharmadát Zalaegerszegen követték el. A pacsai és a zalalövői rendőrörs területén nőtt, míg Gellénháza és Teskánd térségében csökkent a betöréses lopások száma; a zalaegerszegi rendőrkapitányság illetékességi területén összesen 414 esetet derítettek fel. A besurranásos és a trükkös lopások közül 968 vált ismertté. Az utóbbi bűneset-kategóriában jellemző, hogy az elkövetők előszeretettel választják ki a falvakban élő idős embereket, akiket félrevezetnek. A családon belül elkövetett erőszak esetében 208 feljelentés, így ugyanannyi intézkedés is történt tavaly. Így nem igaz az a közvélekedés, hogy a rendőrség csak akkor lép közbe, ha már vér folyik, tette hozzá a rendőrkapitány.

Továbbá tájékoztatott arról, hogy a bűnelkövetők száma 2007-ben sem változott, mintegy 1000-1200 fő körül volt. A fiatalkorúak részvétele ebből tíz százalék alatti, a fiatal felnőttekké pedig 20 százalék feletti. Jelezte, a rendőrség valamennyi intézkedését szakszerűen hajtotta végre, sem rendkívüli eset, sem lőfegyverhasználat nem volt az elmúlt évben.

A szigorodó ellenőrzések mellett romlott a közlekedésbiztonság helyzete. 2007-ben 227 személyi sérüléssel járó baleset történt. Húszan életüket vesztették, nyolcvanegyen súlyosan sérültek, százhuszonhatan könnyű sérülést szenvedettek.
A megyeszékhelyi rendőrkapitányság a bűnmegelőzés, áldozatvédelem, drogprevenció és balesetmegelőzés témakörökben 2007-ben is számos előadást tartott, együttműködött a polgárőrszervezetekkel, közreműködött azok lakossági tájékoztatást szolgáló pályázati programjaiban.

A nehézségek ellenére törvényesen működtek, alapvető feladataikat és kitűzött céljaikat teljesítették, zárta évértékelő beszámolóját Kámán János, Zalaegerszeg rendőrkapitánya. (Zala-Lap Kft., A.L.)

Tartalom megosztása: