keresés a weboldalon

Kevesebb képviselő

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kevesebb képviselő

2010 május 22 - szombat
Harmadik ciklusát – immár kormánypárti képviselőként – kezdte meg a parlamentben Zalaegerszeg polgármestere, dr. Gyimesi Endre. Mint érdeklődésünkre elmondta, bízik abban, hogy így többet tud elérni majd az országgyűlésben a városért.

– Rendkívül nehéz helyzetben veszi át a Fidesz az ország vezetését, ebben a pillanatban még nem látszik világosan az eladósodottság mértéke sem. Feltételezhető, hogy évek kellenek ahhoz, hogy az ország úrrá legyen a nehézségeken.

Ezért nem lehet tétovázni, azonnal el kell kezdeni az ország építő, munkát. Még a kormány fel sem állt, de már most éjszakába nyúló parlamenti üléseket tartunk, és a legszükségesebb törvényjavaslatok, módosítások a képviselők előtt vannak.

Elindult az átalakító munka. Ezek között vannak olyanok, melyek szimbolikusak, például, hogy az országgyűlés először saját magán kezdi a létszámleépítést, valamint az önkormányzati rendszeren belül is megtörténik a képviselők létszámcsökkentése. Mindenki láthatja tehát, hogy a választási ígéreteinket végrehajtjuk.

Dr. Gyimesi Endre jelezte: kemény lépések is várhatók: célként fogalmazták meg a bürokrácia csökkentését és azt, hogy az a kis-és középvállalkozás, amely embereknek ad munkát, számíthat a kormány segítségére. Zalaegerszeg országgyűlési képviselője szerint fontos kérdés volt a parlament előtt a kettős állampolgárság megadása. Ezért ennél a napirendnél fel is szólalt a parlamentben.

– Ez egy megerősítő felszólalás volt, arra buzdítottak képviselőtársaimat, hogy szavazzuk meg az előterjesztést. A társadalom lelke nem gyógyulhat meg, csak akkor, ha a határon túli magyarsággal szemben elkövetett korábbi sebeket begyógyítjuk – tette hozzá.

Az országgyűlés már elfogadta a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítást, és megkezdődött a vita az önkormányzati rendszer átalakításáról is. Az önkormányzatok száma nem, de a képviselőké jelentősen csökkenni fog.

– Az önkormányzati képviselő-testületek megválasztásának módja csak minimálisan változik. Országosan mintegy negyven százalékkal kevesebb képviselő foglal majd helyet októbertől a képviselő-testületekben.

Zalaegerszegen 28-ról 18 főre csökken a közgyűlés létszáma: 16-ról 12-re csökken az egyéni választókerületek száma, így ennyi képviselő kaphat itt mandátumot. Kompenzációs listáról 5-en juthatnak a testületbe, míg a 18. tag maga a polgármester lesz – tájékoztat dr. Gyimesi Endre és hozzáteszi: – Nagyobbak lesznek a választókerületek, az új határokat a jegyző jelöli ki.

Arra kell figyelnie majd, hogy a lakosságszám arányos legyen egy-egy választókerületben. Újdonság még a városok esetében az úgynevezett 5 százalékos listás limit. Ez azt jelenti, hogy amelyik szervezet mögött nincs komoly választói akarat, azok nem tudnak bekerülni a képviselő-testületekbe.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: