keresés a weboldalon

Kezdődik az építkezés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kezdődik az építkezés

2006 március 08 - szerda
A munkaterület átadásával megindul az építkezés Zalaegerszegen a kórház udvarán. Mint arról lapunkban már hírt adtunk, 950 millió forintos címzett támogatást kapott a megyei önkormányzat a kórház-rekonstrukció harmadik ütemének végrehajtásához. Ehhez az összeghez kell hozzárendelnie saját forrásait – a beruházás teljes összegének 40 százalékát -, így valósulhat meg a több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés.

A beruházás összegének megfelelően uniós szintű közbeszerzési eljárást bonyolított le a megyei önkormányzat, tájékoztatott Borsos József alelnök azon a sajtótájékoztatón, melyen a munkálatok indulását jelentették be az önkormányzat és a kórház vezetői. Mint megtudtuk, négy vállalkozó vásárolta meg a dokumentációt, közülük háromtól érkezett ajánlat. Az egyiket, mivel az nem tartalmazta valamennyi kötelezően előírt feladat vállalását, elutasította a bizottság. A versenyben maradt két pályázó közül a ZÁÉV Rt. ajánlatát találták kedvezőbbnek, így a zalaegerszegi építési vállalkozás építheti fel az új kórházi létesítményt az általa vállalt bruttó 1 milliárd 569 millió forintos költséggel. Borsos József elárulta azt is, hogy a ZÁÉV Rt. árajánlata 90 millió forinttal volt olcsóbb, mint a másik pályázóé.

A kivitelező március 1-jén vette át a munkaterületet, ahol a régészeti feltárást követően, várhatóan heteken belül megindítja az építkezést. Terveik szerint ez év őszére szerkezetkész állapotba kerül a négyszintes épület, majd télen a belső munkálatokkal folytatódik a beruházás. Az orvosok és betegek 2007 nyarán vehetik birtokukba a modern épületegyüttest.

   A jelenlegi helikopterleszálló helyén megvalósuló létesítménybe költözik majd a gyermekgyógyászat, valamint a neurológiai és stroke osztály, melyek korábban a külső kórházban működtek. Ez utóbbi két osztály betelepítése megszünteti a ma létező áldatlan állapotokat, miszerint naponta akár többször is Pózváról Zalaegerszegre kell utaztatni a neurológiai betegeket különböző vizsgálatokra. A Pózván felszabaduló épületrészbe költözik a köznyelven csak „Cserepesként” ismert osztály, míg a gyermekgyógyászat korábbi helyén a szívsebészet bővítésére nyílik lehetőség. A helikopterleszálló az új épület tetejére kerül. 
Mivel az építkezés a kórház udvarának közepén zajlik majd, jelentős változtatásokat kellett életbe léptetnie a vezetésnek a belső közlekedést illetően. Ezek értelmében mostantól kizárólag a mentők és a kórház részére szállítók hajthatnak be az intézmény udvarára, korlátozzák ugyanakkor a gyalogosközlekedést is. Mindezekről dr. Csidei Irén főigazgató és dr. Rubecz István orvos-igazgató tájékoztatták a sajtó munkatársait, rajtuk keresztül kérve a lakosság megértését és együttműködését. 

Az építkezés ideje alatt, azaz várhatóan 2007 nyaráig, gyalogosan sem lehet majd eljutni a kórház főépületétől a Zárda utca felőli egységekig, hangsúlyozta a főigazgató. Teljes egészében lezárják ugyanis az utakat a szülészet és a belgyógyászat, valamint az MR és az úgynevezett zöld épület között. A korlátozásból kifolyólag a mentőknek is mérlegelniük kell, melyik bejáraton hajtanak be a kórházudvarra, hiszen mindkét bejárat felől csak bizonyos épületeket tudnak megközelíteni.

Az építkezés ideje alatt a parkolás sem lesz megengedett a kórház udvarának bizonyos szakaszain. A dolgozók ezentúl a főépület előtti – napjainkig fizetőparkolót – használhatják, ahonnan értelemszerűen kiszorulnak a betegek, illetve a hozzátartozók gépkocsijai. Csak a beteget, illetve a mozgáskorlátozottat szállítók állhatnak meg a parkolóban néhány percre. A kórház személyzete új parkolókártyát kap, melyek megjelölik az adott gépkocsi által igénybe vehető parkolót. Az új parkolókártyával nem rendelkezők semmilyen körülmények között nem léphetnek be a kórház területére.

Gondoltak a kórház vezetői az építkezéshez kapcsolódó gépkocsiforgalom levezénylésére is. A kivitelező szállítójárművei részére ideiglenes portát nyitnak a Tomori utca felé. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: