keresés a weboldalon

Kezdődnek az érettségi vizsgák

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kezdődnek az érettségi vizsgák

2010 május 03 - hétfő
Ezen a héten megkezdődtek az érettségi vizsgák, a zalaegerszegi részletekről kérdeztük Szemes Béla középiskolai szakreferenst. 39 osztály (köztük két levelező), 1680 diák fog május – júniusban érettségit tenni Zalaegerszegen. Ebben benne vannak az idén ballagók, közel 1000 fő, ők normál érettségit tesznek közép vagy emelt szinten. A többiek egyéb kategóriába tartoznak, ami jelenthet előrehozott, kiegészítő, pótló, javító, szintemelő érettségit.

Az arányok és számok körülbelül ezek szoktak lenni, az idén még jelentős változás e téren nincs – kezdte az ismertetőt.

– A többség középszintű érettségit tesz, 311 diák pedig 13 féle tantárgyból emelt szintűt.

Általában azt a tárgyat választják, mely egyébként felvételi tárgy lenne. Leggyakrabban a történelmet, mert ez jól körülhatárolható mind az adatokban mind az értékelésben. Másodsorban gyakori a matematika, melyet főleg a gimnazisták választanak, de szinte minden iskolában akad, aki ebből igyekszik emelt szinten vizsgát tenni.

Számomra különösen fájdalmas statisztika, hogy a magyart az idén csak három diák jelölte meg. Egyébként 2005 óta, amióta a jelenlegi érettségi rendszer van érvényben, a magyarosok száma fokozatosan fogyott. Az egészségügyi pályára készülők pedig biológiából igyekeznek emelt szintű érettségit tenni.

Az írásbeli vizsgák május 3-25 között zajlanak, a szóbelik pedig június 14-től 25-ig tartanak. Ez igen nagy munkát jelent majd a vizsgabizottságoknak, különösen a szakképző intézményekben.

Végül Szemes Béla megjegyezte, az érettségi az elmúlt évtizedek alatt sokat vesztett értékéből. Míg régebben reálműveltséget és ezzel rangot jelentett, ma már önmagában nem sok mindenre elegendő.

A bukások száma sem jelentős, mert nagyon alacsony az a szint, amivel már elérhető az elégséges. Fontosságát inkább az adja, hogy a legtöbb szakképzés csak erre építve tanulható. A továbbtanulók számára fontos igazán, hogy minél eredményesebben végezzenek ezen a vizsgán.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: