keresés a weboldalon

Ki többet, ki kevesebbet fizet: Változtak a közterület-használati díjak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ki többet, ki kevesebbet fizet: Változtak a közterület-használati díjak

2011 április 06 - szerda
Április 1-jétől változtak a közterület használati díjak Zalaegerszegen. Átlagosan 5 százalékos díjemelést fogadott el legutóbbi ülésén a város képviselőtestülete. A pavilonok, vendéglátó előkertek és teraszok üzemeltetői viszont kevesebbet fizetnek ettől a hónaptól, bár ez utóbbiak csak akkor, hogy az I. övezetben működnek.

Közterület használatból 2010-ben 25 millió forintos bevétele származott Zalaegerszeg önkormányzatának. Fizetniük kell a közterületi és mozgóárusoknak, a pavilonok, teraszok, vendéglátó előkertek tulajdonosainak. A díjakat négyzetméterárban övezetenként határozza meg az önkormányzat. Április 1-jétől változtak a díjtételek.

– 2008. januárja óta nem volt változtatás Zalaegerszegen a közterület-használati díjakban. Három év tapasztalatai alapján vizsgáltuk felül a díjakat, és végül átlagosan öt százalékos emelés mellett döntött a márciusi közgyűlés. Két esetben – a pavilonok, valamint a belvárosban található vendéglátó teraszok és előkertek esetében – viszont tíz százalékos díjcsökkentést szavaztak meg a képviselők – tájékoztatott dr. Kovács Gábor, Zalaegerszeg jegyzője.
 

Mi indokolta a megkülönböztetést a közterületet-használók díjtételei között?

– Az emelést az inflációváltozás okozta elsősorban, bár a mérték nem éri el az inflációs küszöböt, így inkább díjkorrekcióról, mintsem emelésről beszélhetünk. A pavilonok, illetve a vendéglátó előkertek tekintetében pedig attól a várospolitikai gondolattól vezérelve született döntés a díjcsökkentésről, hogy pezsgőbbé tegyük a belvárost, és segítsük a vállalkozók boldogulását.

Más városokkal összehasonlítva, mennyire magasak most a zalaegerszegi közterület-használati díjak?

– A megyei jogú városokban körülbelül hasonlóak a díjtételek, mint nálunk. De vannak természetesen frekventáltabb, az idegenforgalom szempontjából jelentősebb települések, ahol lényegesen magasabbak a közterület-használati díjak a zalaegerszegieknél.     

– frau – 

Tartalom megosztása: