keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kiállítás a Bécsi Zsidó Múzeum anyagából

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kiállítás a Bécsi Zsidó Múzeum anyagából

2005 június 10 - péntek
A Városi Hangverseny és Kiállítóterem évek óta jó kapcsolatot ápol a Bécsi Zsidó Múzeummal. Már több kiállítás anyaga is vendégeskedett az elmúlt időszakban a zalaegerszegi zsinagógában. A két intézmény most ismét közös produkcióra vállalkozott: „Az Első Zsidó Múzeum, Bécs 1895-1938” címmel nyílt reprezentatív tárlat a hangversenyterem galériájában.

A kultikus és használati tárgyakból álló anyag ittléte azért is nagy megtiszteltetés, mert egy vándorkiállításról van szó, s a zalaegerszegi bemutatkozás a magyarországi kiállítás-sorozat első állomása. Ahogy Günter Schalamun a Budapesti Osztrák Kulturfórum kultúrattaséja a megnyitón elmondta, a tárlat tulajdonképpen Zalaegerszegen debütál, s innen indul tovább több hazai városba, majd egy rövid budapesti pihenő után a világ számos országába.

Az 1895-ben Bécsben alapított Zsidó Múzeum az első volt a világon. Feladata nemcsak a gyűjtés, archiválás és bemutatás volt, hanem előadássorozatokat is tartottak, s a tudományos munkákra is nagy hangsúlyt fektettek. A történet aztán 1938-ban az Anschlussal átmenetileg véget ért, s a 6474 nyilvántartott tárgyat több osztrák múzeumba próbálták átmenteni.

A Bécsi Zsidó Múzeum 1990-ben alakult meg újra, a visszajuttatott állomány azonban már csak 3517 tárgyból állt, az anyag fele, tehát elpusztult. Mag. Eva Wosobe, a kiállítás koordinátora ennél azonban optimistább, hiszen ő úgy látja, hogy a páratlan anyag fele megmaradt, túlélve a világháború borzalmait. A cfeladat megőrizni, feleleveníteni és átörökíteni az értékeket a szekularizált zsidóság számára, tehát egyfajta identitásformálás a cél. A múzeum anyaga főleg  az egykori monarchia területéről származik, s az európai zsidóság kulturális emlékeit gyűjti össze.

Ezekből a mindennapi- és vallási célokra használt ősi tárgyakból láthatunk ízelítőt a hangversenyteremben. Megelevenedik a vidéki Tisztaszoba hagyományos berendezése, melyet az urbánus zsidóság jóval autentikusabbnak gondolt „életviteli” szempontból sajátjánál. Fali gyertyatartó, kiddus-pohár, menóra, ünnepi asztal, női főkötő, bszamin-fűszertorony és számos fotográfia őrzi a hagyományt. A tárlat utal a zsidó múzeum igazgatási korszakaira, a kiépülés, anyaggyűjtés fázisaira, de a zsidó hitélet fontos tárgyait is bemutatja (tóra-mutató, tóra korona, Eszter-tekercs, Hanukkai gyertyatartó, körülmetélő kés). A tárgyak a zalaegerszegi zsinagógában természetes környezetükben hirdetik a zsidóság kultúráját. Ahogy Török Zoltán, az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának elnöke utalt rá, a kiállítás emléket állít annak ami volt, és annak ami már soha nem lesz. A gyűjtemény csak ízelítőt adhat, s azt is csak úgy átutazóban…

Tartalom megosztása: