keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kifüstölt szomszédok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kifüstölt szomszédok

2005 június 15 - szerda
A nyári nagy melegben irigykednek igazán a tízemeletesek fülledt kis lakásaiban élők a kertes házak tulajdonosaira. Megannyiszor álmodtak ők is egy árnyékos udvarról, ahová munka után kiülhetnek, ahol kipihenhetik fáradalmaikat, vagy csak egyszerűen megbeszélhetik a nap történéseit.

A családi házban élők mindezt akár naponta többször is megtehetik, hacsak valamelyik „kedves” szomszédjuknak nem támad éppen égetni kedve. A panellakásban élők el sem tudják képzelni, milyen lehet 40 fokos melegben zárt ajtók és ablakok mögött izzadni. Pedig sokszor erre kényszerülnek a volt zártkertekben lakók, ha a közelben éppen a kerti hulladék eltüntetésén dolgozik valaki.

Bizonyára sokuknak van hasonló „élménye”. Mindenkinek akad egy szomszédja, aki rendszeresen az égetést választja a kerti hulladék eltüntetésének módjául. Begyújt, nem törődve a kánikulával, a kedvezőtlen széljárással, a szomszédjában homokozó kisgyerekekkel, vagy éppen a kint száradó a ruhákkal.
Míg a szomszédos Teskándon, vagy több megyei jogú városban helyi rendelet szabályozza a kerti hulladékok égetését, városunkban jelen pillanatban semmi nem tiltja a vég nélküli füstölést.

– Az elmúlt év végén veszítette hatályát köztisztasági rendeletünk, amelyben szabályoztuk egyebek mellett a kerti hulladékok égetését. Belterületen például abszolút tilos volt tüzet gyújtani. A jogharmonizáció jegyében több önálló rendeletet készítettünk a köztisztaságot illetően. Így született meg a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletünk, valamint a köztisztaság és a településtisztaság fenntartásáról és a közhasználatú zöldterületek használatáról szóló rendeletünk.

Az említett új szabályozások nem térnek ki a kerti hulladékok égetésére, annak rendjéről a várhatóan szeptemberben közgyűlés elé kerülő környezetvédelmi rendeletben kívánunk határozni – magyarázza a jelenlegi szabályozatlanság okát Péntek Gabriella, az önkormányzat környezetvédelmi szakreferense, akitől megtudtuk azt is: elsősorban a volt zártkertekből érkeznek panaszok a nemkívánatos füstölőkkel szemben. A probléma abból adódik, hogy egyre többen választják otthonuknak a környező hegyeket, ahol még ma is sokan folytatnak mezőgazdasági tevékenységet annak minden velejárójával. – A kidolgozás alatt álló rendeletben meghatároznánk olyan napokat, amikor el lehet égetni a kerti hulladékot, más napokon, és bizonyos időjárási körülmények között azonban megtiltanánk azt. Természetesen a rendeletben foglaltak betartását rendszeresen ellenőrizni is fogjuk.

Amíg a környezetvédelmi rendelet meg nem születik, hétfőtől vasárnapig, szélben és szélcsendben, hidegben és melegben egyaránt szívhatjuk a füstöt. Jól csak az a telektulajdonos jár, aki munkája végeztével gyújt alá a gaznak, majd hazamegy, hogy ne kelljen „élveznie” a füstöt. Higgyék el, ilyenre is akad példa szép számmal! A kérdés már csak az: hová meneküljenek a füst elől a szomszédban lakók?

Tartalom megosztása: